WHO valis kuus Aafrika riiki mRNA vaktsiini tootjaks

Copy
Koroonavaktsiin.
Koroonavaktsiin. Foto: Tairo Lutter

Kuus Aafrika riiki saab hakata ise mRNA vaktsiini tootma, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) reedel.

WHO-lt saavad mRNA vaktsiini tootmise tehnoloogia Egiptus, Keenia, Nigeeria, Senegal, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Tuneesia. See võimaldab Aafrikal hakata tootma ise vaktsiini nii Covid-19 kui teiste haiguste vastu.

Ükski teine sündmus enne Covid-19 pandeemiat ei ole näidanud, et ülemaailmse varustatuse sõltumine üksikutest firmadest on väga kitsendav ja isegi ohtlik, ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tema sõnul on parim viis ülemaailmsete tervisekriiside lahendamiseks suurendada oluliselt kõigi piirkondade võimet vajalikke tervishoiutooteid valmistada.

Tedros on korduvalt nõudnud vaktsiinide võrdset kättesaadavust kõigis maailma piirkondades ja kritiseerinud rikkaid riike, kes hoolitsevad eeskätt iseenda eest ja kuhjavad vaktsiinivarusid, samas kui Aafrikas on koroona vastu vaktsineeritus väga madal.

Aafrika riikidele mRNA vaktsiini tootmistehnoloogia andmisest teatati reedel Brüsselis Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu tippkohtumisel.

«Me oleme rääkinud palju mRNA vaktsiinide tootmisest Aafrikas. Aga see läheb veel kaugemale. See on mRNA tehnoloogia, mis on välja töötatud Aafrikas, mida juhib Aafrika ja mis kuulub Aafrikale,» ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Praegu toodetakse 1,3 miljardi elanikuga Aafrikas vaid üks protsent seal kasutatavatest vaktsiinidest.

WHO rajas eelmisel aastal LAV-i ülemaailmse mRNA tehnoloogia keskuse, mis toetab madala ja keskmise sissetulekuga riikide tootjaid.

MRNA tehnoloogiat kasutatakse Pfizer/BioNTechi ja Moderna koroonavaktsiinide puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles