Kohus ei rahuldanud Sparta spordiklubi kaebust koroonameetmete osas

BNS
Copy
Sparta spordiklubi
Sparta spordiklubi Foto: Sander Ilvest

Tallinna halduskohus ei rahuldanud esmaspäeval Spordiselts Sparta kaebust tervele reale koroonameetmetele.

Kohus jättis Sparta kaebuse rahuldamata, kuid selle saab vaidlustada hiljemalt 30. märtsil Tallinna ringkonnakohtus.

Valitsus kehtestas mullu 23. augusti korraldusega nr 305 Covid-19 leviku tõkestamiseks piirangud sportimisega ning treenimisega seotud tegevustele ning muutis seda korraldust hilisemalt korraldustega 3362 ja 373.

Terviseamet tegi mullu 14. oktoobril Spartale ettekirjutuse asuda viivitamatult kontrollima spordiseltsi tegevuses osaleda soovivate inimeste vaktsineerituse, läbi põetuse, vaktsineerituga võrdsustatuse või testituse tõendi olemasolu ning selle ehtsust ja kehtivust.

Ühes ettekirjutusega tegi terviseamet ka hoiatuse ettekirjutuse täitamata jätmisel või mittekohase täitmise korral sunniraha 2000 eurot kohaldamiseks. Mullu 22. oktoobril rakendas terviseamet varasemalt märgitud sunniraha, kuna ettekirjutuse täitmise kontrollimisel selgus, et spordiselts ettekirjutust ei täida.

Sparta tasus sunniraha mullu 28. oktoobril ning esitas järgmisel päeval halduskohtule kaebuse ettekirjutuse tühistamiseks ning tasutud sunniraha tagastamiseks.

Terviseameti eelmise aasta 16. novembri korraldusega keelati Sparta majandustegevus tegevusalal «spordiklubide tegevus».

Halduskohus leidis, et korraldusest nr 305 tulenev koroonatõendi või negatiivse testi olemasolu kontrollikohustus, mille valitsus oli spordiseltsile pannud, oli õiguspärane ja selle täitmisest keeldumine oli õigusvastane. Sel põhjusel oli õiguspärane ka terviseameti ettekirjutus sunniraha määramiseks ja hilisem ettekirjutus spordiklubina tegutsemise õiguse keelamiseks.

Ehkki kohus möönis, et Covid-tõendita isikute sporditegemise piirang võib tuua kaasa omandiõiguse ja ettevõtlusvabaduse piirangu, siis toimus piirangute ja kontrollimeetmete kehtestamine kooskõlas nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusega.

Kohus ei nõustunud spordiseltsiga, et valitsuse korraldused, millega piirati nende inimeste ringi, kes said sporditegevuses osaleda ja pani spordiklubi pidajale tõendi kontrollimise kohustuse, olid tühised, mistõttu ei pidanud Sparta neid täitma.

Kohtupraktikas on juurdunud selge arusaam, et haldusakt on tühine ning selle täitmisest saab keelduda vaid siis, kui haldusaktis esinevad puudused on nii ilmselged, et haldusakti tühisuses ei ole kahtlust. Igal muul juhul, isegi kui adressaat on veendunud tema suhtes antud haldusakti õigusvastasuses, ei saa ta jätta haldusakti täitmata. Antud juhul sellist puudust ei esinenud ning Sparta valitsuse korraldustest tulenevaid piiranguid ja kohustusi taluma ja täitma alates mullu 26. augustist.

Kokkuvõtvalt oli kohtu hinnangul Sparta ettevõtlusvabaduse ja omandipõhiõiguse piiramine vajalik ja proportsionaalne, et vähendada viiruse levikut ning seeläbi haiglajuhtude arvu, et tagada tervishoiusüsteemi toimepidevus ja rahvatervise kaitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles