UURING Vähipatsiendid saavad koroona vastu vaktsineerimisest kasu

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine.
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine. Foto: Marko Saarm

Vähihaigetel, kelle immuunsüsteem on haiguse või ravi tõttu nõrgenenud, on endiselt suur risk koroonasse nakatuda. Kuigi kliinilised uuringud näitasid, et vaktsineerimine võib ennetada nakatumist või vähendada raske haiguskulu võimalust tervetel inimestel, oli ebaselge, kas immuunpuudulikkusega inimestel on sarnane reaktsioon. 

Moffitti vähikeskuse teadlased panid sellele küsimusele vastamiseks kokku ühe seni suurima vaatlusuuringu, mille tulemused avaldati ajakirjas JAMA Oncology, edastab Medical Xpress

Uuring, mida juhtis dr. Anna R. Giuliano, Shari Pilon-Thomas ja Jeffrey E. Lancet jälgisid 515 erineva vähivormiga patsienti. Eesmärk oli hinnata, kas patsientidel tekib immuunvastus Moderna mRNA-1273 vaktsiinile ja kas see vastus erineb diagnoosist ja ravist.

Patsiendid andsid vereproovid enne esimest ja teist vaktsiiniannust ning kuu pärast vaktsineerimist. Proove testiti Covid-19 antikehade suhtes. Võrdluseks mõõdeti antikehade taset 18 tervel täiskasvanul, kes said samuti Moderna vaktsiini. 

Tulemused näitasid, et enamikul vähipatsientidest olid serokonversioonid, mis tähendab, et neil tekkisid pärast vaktsiini saamist antikehad.

Pärast esimest annust tekkisid antikehad 71,3 protsendil patsientidest ja pärast teist annust 90,3 protsendil. Erinevuseid esines vähitüüpide vahel. Verevähiga patsientidel oli antikehade määr madalam kui soliidtuumoriga patsientidel. 

Autorid tõid välja, et antikehade määrad olid siiski madalamad kui tervetel täiskasvanutel, kuid siiani ei teata, kui palju on vaja antikehasid, et tagada täielik kaitse viiruse vastu. 

Kõige väiksem antikehade määr tekkis verevähki põdevatel patsientidel, samuti neil patsientidel, kes olid aktiivsel ravil. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles