Koroona vastu vaktsineeritud kaebavad just selle ebameeldiva kõrvalnähu üle (6)

PM Tervis
Copy
Tinnitus segab keskendumist aga ka igapäevast toimetulekut.
Tinnitus segab keskendumist aga ka igapäevast toimetulekut. Foto: Shutterstock

Viimastel kuudel on Covdi-19 vaktsineeritud teatanud ootamatust kõrvalmõjust, milleks on tinnitus, kirjutab Medical Daily

Tinnitus on olukord, kui inimene kuuleb aeg-ajalt või pidevalt peas või kõrvades helisid, mis on ei ole väliskeskkonna poolt tekitatud. Selleks helinaks võib olla näiteks vilin, kohin, sumin, susisemine, ümisemine või undamine aga ka helide kogum. Mayo kliiniku andmetel on tinnitus tavaliselt põhjustatud vereringesüsteemi probleemidest, vanusega seotud kuulmislangusest, kõrvapõletikust, pea- või kaelavigastustest aga ka teatud ravimite võtmisest. Tinnitus segab eelkõige keskendumisvõimet. Helin või helinad võivad olla kogu aeg või esineda aeg-ajalt. 

Hiljuti ajakirjas Annals of Medicine and Surgery avaldatud uuring näitas, et 2021. aasta septembri keskpaiga seisuga on USAs vaktsiini kõrvalnähtude teatamise süsteemile teatatud kokku 12 247 tinnituse juhtumist pärast SARS-CoV-2 vastu vaktsineerimist. Kaebus esines eelkõige neil inimestel, kes olid saanud viirusvektoriga Jansseni vaktsiini ja mRNA vaktsiini (Moderna või Pfizer). 

Teooria, mille teadlased uuringus esitasid, keskendus ristreaktsioonile ogavalgu vastaste SARS-CoV-2 antikehade ja antigeenide vahel. Sama mehhanism võiks seletada ka Covid-19 vaktsiinist põhjustatud häireid kuulmises. 

Tinnituse üle on kurtnud ka need, kes on koroonaviirust põdenud. Veel mõned käimasolevad uuringud viitavad sellele, et kui koroonaviirus ründab närvi, on väga lühike periood, et vältida närvi püsivat kahjustumist. «See kehtib tegelikult iga viiruse puhul. Kõrva närv kulgeb väga väikeses kanalis, kui närv läheb põletikuliseks ja põletik jääb püsima mitmeks päevaks või nädalaks, võib see põhjustada püsivaid neuronite kahjustusi,» selgitas Floridas asuva Orlando Health St. Cloudi haigla kõrva-nina-kurguarst dr Thuong Trinh.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles