Millistest koroonavaktsiinide kõrvaltoimetest on eestlased teada andnud?

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Kui varem on kõrvaltoimete teatiste esitamine ravimiametile jäänud alla tuhande, siis 2021. aastal laekus 6701 kõrvaltoime teatist.

Ravimigruppide võrdlusest selgub, et kõige rohkem kõrvaltoimete teatiseid esitati Covid-19 vaktsiinide kohta (6391), teisele kohale jäid muud ravimid (224) ja muud vaktsiinid (81). Kõige vähem kõrvaltoimete teateid esitati Covid-19 vaktsiinide kohta koos gripivaktsiiniga (5). Tõsiseid kõrvaltoimeid esines kõige rohkem muude vaktsiinide ja ravimite osas ning kõige vähem Covid-19 vaktsiinide teatistes. 

Kõige rohkem kõrvaltoimete teatiseid jõudis ravimiametisse läbi lähedaste inimeste või patsiendi enda. Samuti esitasid teateid arstid ja muud meditsiinitöötajad. 

Covid-19 vaktsiinide kõrvaltoimed

Ravimiametile saadeti perioodil 1.01.2021 kuni 31.12.2021 Covid-19 vaktsiinidega seoses 6396 teatist, neist 5695 teatist võimalike kõrvaltoimete (viies teatises kirjeldati reaktsioone, mis tekkisid Covid-19 vaktsiini ja gripivaktsiini kooskasutamise järgselt) ja 701 teatist vaktsiini ebaefektiivsuse kohta.

Vaktsiiniannuseid tehti 2021 aastal üle 1,8 miljoni – kõrvaltoime teatisi saadeti 0,35 % vaktsiinidooside kohta.

Kõige rohkem kõrvaltoimete teatiseid tuli Comirnaty vaktsiinide kohta. Umbes sama palju teateid esitati ka Vaxzevriva vaktsiinide kohta. Kõige rohkem tõsiseid kõrvaltoimeid esines Comirnaty vaktsiiniga. Tõsisteks kõrvaltoimeteks loetakse surmajuhtumid, eluohtlikud reaktsioonid ravimite manustamisel, püsivaid tervisehäireid tekitanud reaktsioonid ja kõrvaltoimed, haiglaravi vajanud või seda pikendanud reaktsioonid ravimitele. 

Peamiselt on teatatud kardioloogilistest häiretest (59), neuroloogilistest häiretest (50) ja allergilistest reaktsioonidest (38), harvem lühiajalist ravi vajanud stressreaktsioonidest (8), oksendamisest (8), oftalmoloogilistest häiretest (7), trombotsütopeeniast (8), verejooksudest trombotsütopeeniata (6), reumatoloogilistest häiretest (5), raseduse katkemisest (6), trombotsütopeeniaga tromboosi sündroomist (2), üksikud teatised teiste reaktsioonide kohta (nefroloogia, endokrinoloogia, süsteprotseduuri tüsistus, onkoloogia, muu raseduse komplikatsioon, psühhiaatria, immunoloogia, infektsioonid jt).

Trombidest, mis on ajalises seoses vaktsineerimisega, on teada antud 62 korral (peamiselt Comirnaty (31) ja Vaxzevriaga (17) seoses, harvem Spikevaxi (8) ja Jansseni vaktsiiniga (6) seoses).

Tänaste andmete põhjal ei ole «tavatrombid» seotud Covid-19 vaktsiinidega (v.a venoosne trombemboolia Jansseni Covid-19 vaktsiiniga või trombotsütopeeniaga tromboosi sündroom Jansseni Covid-19 vaktsiini ja Vaxzevriaga või ajuveresoonkonna veenide ja venoossete siinuste tromboos ilma trombotsütopeeniata Vaxzevriaga).

Peamiselt esitasid teateid kõrvaltoimetest 20-79-aastased täiskasvanud. Kahes teatises alla 6-kuu vanuste imikute kohta kirjeldati lapsel tekkinud reaktsioone pärast imetava ema vaktsineerimist (reaktsioonidena: kõhulahtisus, gaasivalud, ebaharilik nutt jt).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles