Covid-19 vastu vaktsineerimine kaitseb nii ema kui last

PM Tervis
Copy
Rasedus.
Rasedus. Foto: Shutterstock

Uuringud näitavad, et koroona vastane vaktsineerimine ei tekita rasedatele ega lootele tüsistusi ning Covidi antikehad jõuavad ka looteni. Samas leiti, et Covid-19-sse haigestunud rasedatel on kaks korda sagedamini perinataalseid tüsistusi kui mittenakatunutel.

USAs korraldatud uuringus analüüsiti 42 886 raseda haiguslugusid ning leiti, et koroonasse nakatunud rasedatel esines mittenakatunutega võrreldes 2,5 korda sagedamini raskeid haigestumisi raseduse ajal, 2 korda sagedamini enneaegset sünnitust erinevatel põhjustel ja 3 korda sagedamini venoosset trombembooliat.

Autorite hinnangul peaks soovitama kõigil rasedatel ja ka neil, kes rasedust planeerivad, lasta end vaktsineerida Covid-19-vaktsiiniga.

Rootsi ja Norra ühistöös valminud uuringus analüüsiti mõlema maa andmebaaside põhjal jaanuarist 2021 kuni jaanuarini 2022 sünnitanud naiste rasedusega seotud tüsistuste esinemise ja vastsündinute terviseseisundiga seotud ilminguid sõltuvalt rasedate vaktsineeritusest Covid-19-vaktsiiniga. Vaatluse all olid andmed 157 521 raseda kohta, kellest 18% olid vaktsineeritud. 95 protsendil juhtudest oli kasutatud mRNA-vaktsiini (Pfizer-BioNTech või Moderna) ning rasedaid oli enamasti vaktsineeritud 12. rasedusnädalal.

Vaktsineeritutel ei ilmnenud võrreldes vaktsineerimata rasedatega sagedamini perinataalseid tüsistusi, nagu enneaegne sünnitus, loote kasvupeetus ja vastsündinu madal Apgari hinne, ning uuritud vastsündinud ei vajanud sagedamini meditsiiniabi. Täiendavalt selgus, et vaktsineerimise järel emal tekkinud antikehad läbivad platsenta ja liiguvad loote vereringesse. Sellega on teatud määral tagatud ka vastsündinu kaitse Covid-19-nakkuse eest.

Allikas: Eesti Arst

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles