Uus uuring näitab, kui kaua põevad vaktsineeritud omikron- ja deltatüve sümptomeid

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse proovi võtmine.
Koroonaviiruse proovi võtmine. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Inimesed, kes on koroona vastu vaktsineeritud ja saanud ka kordussüsti, paranevad omikrontüve sümptomitest kolm päeva kiiremini kui deltatüvega nakatunud inimesed, kirjutab Medical Xpress

Meditsiiniajakirjas The Lancet avaldatud uuring näitas, et vaktsineeritud inimestel oli omikrontüvega nakatudes märkimisväärselt väiksem tõenäosus haistmismeele kaotamiseks. 

Selleks, et selgitada välja, millised erinevused on selles, kuidas erinevad omikroni ja delta haiguskulud, kasutasid teadlased nutitelefoni rakendust nimega ZOE. Rakenduse kaudu andsid enam kui 63 000 vaktsineeritud Suurbritannia inimest (vanuses 16-99 eluaastat) 2021. aasta juunist kuni 2022. aasta jaanuarini teada haiguse kulgemisest. 

Neil, kes olid saanud kahedoosilise vaktsiini ja lisaks ka kolmanda süsti, kestsid sümptomid omikrontüvesse haigestudes umbes neli ja pool päeva. Deltatüve puhul kestsid sümptomid aga pea kaheksa päeva. 

Inimestel, kes olid vaktsineeritud ainult kahe vaktsiinidoosiga kogesid omikrontüve sümptomeid 8,3 päeva ja deltatüve sümptomeid 9,6 päeva. 

Uuring, mida esitletakse selle kuu lõpus Lissabonis toimuval Euroopa kliinilise mikrobioloogia ja nakkushaiguste kongressil, näitas ka, et ainult 17 protsenti omikroniga patsientidest kaotas haistmismeele, delta puhul aga 53 protsenti.

Omikrontüvega nakatunud inimestel oli aga 55 protsenti suurem risk kogeda kurguvalu ja 24 protsenti suurem tõenäosus, et hääl läheb ära. 

Lisaks kõigele selgus uuringust, et omikrontüvega haigestunud patsientidel oli 25 protsenti väiksem tõenäosus haiglasse sattuda. 

Uuringu autor Cristina Menni Londoni King's College'ist ütles, et see oli esimene nii suure osalejate arvuga eelretsenseeritud artikkel, mis käsitles kahe variandi sümptomite erinevust. 

Kuigi uuring hõlmas perioodi, enne kui omikrontüve alamvariant BA.2 jõudis üle maailma levida, ei näita rakenduse andmed BA.2 sümptomite erinevust võrreldes BA.1-ga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles