Koroonahaiguse ebatavalised sümptomid, millest sa ei pruugi teadlik olla

PM Tervis
Copy
Kuulmislangus võib olla üks koroonahaiguse sümptomitest.
Kuulmislangus võib olla üks koroonahaiguse sümptomitest. Foto: Shutterstock

Rohkem kui kaks aastat pärast koroonapandeemia algust registreeritakse kõikjal maailmas jätkuvalt sadu tuhandeid juhtumeid. Kui alguses oli peamisteks sümptomiteks lõhna- ja maitsemeele kadumine, palavik ja köha, siis koos erinevate variantidega on muutunud ka sümptomid. Medical Daily pani kirja neli veidrat sümptomit, mis võivad viidata koroonale. 

1. Nahakahjustused

Koroonahaigusega seotud nahaprobleemid pole haruldased. 2021. aastal Ühendkuningriigis avaldatud uuringust leiti, et igal viiendal patsiendil ilmnes koroonasse haigestudes nahalööve ja ei midagi muud. 

Covid-19 võib nahka mõjutada mitmel viisil. Mõnel inimesel tekivad nahal kõrgenenud alad, kuid teisel võib esineda näiteks nõgestõbi. 

Raske haiguskulg võib võrduda 20-aastase vananemisega. Uues uuringus kirjeldati Covidi-varbaid, mis tähendas, et tekkisid mitmed nahakahjustused varvastel ja selle piirkonnas. Näiteks punetus, paistetus ja villid. Seda sümptomit täheldatakse rohkem noorukitel või noortel täiskasvanutel, kellel on kerged haiguse sümptomid. 

Enamik koroonast põhjustatud nahakahjustused kaovad mõne päeva või nädala jooksul ilma, et oleks vaja eraldi ravi. Kui nahk on pärast sügelev või valulik, siis tasuks pöörduda perearsti või dermatoloogi poole. 

2. Covidi küüned

Nakatumise ajal püüavad kehad loomulikult väljendada, et nad on ebatavalise stressi all. Mõnikord näitab keha seda väga imelikul moel välja. Covidi küüned hõlmavad selliseid muutuseid nagu: 

Beau jooned - horisontaalsed süvendid, mis tekivad küünte või varbaküünte alaosas, kui küünte kasv on ajutiselt katkenud füüsilise stressi tõttu.

Mees jooned - küüntele ilmuvad horisontaalsed valged jooned, mis arvatakse olevat põhjustatud küünevalkude ebanormaalsest tootmisest. 

Punane poolkuu muster - tekib küünte juurde ja selle muutuse aluseks olev põhjus on ebaselge. 

Covidi küüsi esineb hinnanguliselt 1-2 protsendil koroonapatsientidest. Sümptom võib esineda päevad või nädal pärast nakkuse saamist. Alguses võivad küüned valulikud olla, kuid kõik peaks normaliseeruma mõne nädala jooksul. 

3. Juuste väljalangemine

Juuste väljalangemine on sümptom, mis ilmneb tavaliselt kuu või rohkem pärast ägedat infektsiooni. Ühes uuringus, milles osales peaaegu 6000 inimest, kes põdesid koroonat, oli juuste väljalangemine kõige levinum sümptom, millest andis teada 48 protsenti osalejatest. Eriti levinud oli see valgenahaliste naiste seas, kes põdesid ägedat infektsiooni. 

Arvatakse, et juuste väljalangemine on põhjustatud stressist, mida keha haigusega võitlemisel kogeb. Juuste hõrenemist võivad põhjustada ka teised stressirohked sündmused nagu näiteks sünnitus. 

4. Kuulmislangus ja tinnitus 

Nagu ka teiste viirusnakkuste puhul, on ka koroona kohta leitud, et see mõjutab sisekõrva rakke, mille tagajärjel tekib kuulmislangus või tinnitus. 

Ülevaateuuringus, milles osales 560 inimest, tekkis kuulmislangus 3,1 protsendil koroonapatsientidest, samas kui tinnitus esines 4,5 protsendil.

Teises uuringus, kus osales 30 inimest, kellel oli diagnoostud Covid ja kellel varasemalt kuumisprobleeme ei esinenud, leidsid teadlased sisekõrva kahjustusi. Kuigi enamikul patsientidel laheneb probleem iseenesest, on teatatud ka mõnest püsiva kuulmiskahjutuse juhtumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles