Uus vaktsineerimine? Pfizeri kohandatud vaktsiin pakub paremat kaitset omikroni eest (2)

PM Tervis
Copy
Pfizer Biontech vaktsiin.
Pfizer Biontech vaktsiin. Foto: Shutterstock

Pfizer teatas laupäeval, et kohandatud Covid-19 vaktsiin toimib hästi, on ohutu ja tagab kaitse omikroni eest. Arutelu all on, kas pakkuda ameeriklastele sügisel kohandatud vaktsiini, kirjutab Medical Xpress

Praegu USAs kasutusel olevad koroonavaktsiinid pakuvad endiselt tugevat kaitset raske Covid-19 haigukulu ja surma vastu – eriti kui inimesed on saanud mitu süsti. Kuid need vaktsiinid on suunatud algsele koroonaviiruse tüvele ja nende tõhusus nakkuste vastu langes märkimisväärselt, kui ilmnes ülinakkav alamvariant omikron. 

USA toidu- ja ravimiamet kaalub vaktsiinide tellimist, lootuses, et kohandatud vaktsiin kaitseb paremini järgmise koroonalaine eest, mida on oodata sügisel või talvel. 

Pfizer ja tema partner BioNTech uurisid kahte erinevat viisi koroonavaktsiinide värskendamiseks. Esimene neist sihiks ainult omikroni, teine oleks aga kombineeritud süst, mis sisaldab kaitset algse koroonavariandi ja ka omikroni vastu. Samuti katsetasid nad, kas säilitada varasem standardannus, mis oli 30 mikrogrammi või kahekordistada süsti tugevust. 

Uuringus, milles osales enam kui 1200 keskealist ja vanemat täiskasvanut, kes olid saanud kolm vaktsiiniannust, ütles Pfizer, et mõlemad revaktsineerimise meetodid ajendasid omikronitega võitlevate antikehade hulga märkimisväärset kasvu.

«Nende andmete põhjal usume, et meil on kaks väga tugevat omikroniga kohandatud vaktsiini-kandidaati,» ütles Pfizeri tegevjuht Albert Bourla. 

Uuring näitas, et vaktsiini variant, mis sisaldas kaitset ainult omikroni vastu oli parem kui kombineeritud variant. Siiski väidavad paljud eksperdid, et kombineeritud süst võib olla parem lähenemisviis, sest säilitavad esialgse Covid-19 vaktsiini tõestatud eelised, lisades samal ajal uue kaitse omikroni vastu.

Pfizer ütles, et kuu aega pärast kombineeritud süsti saamist suurenes omikroniga võitlevate antikehade hulk 9–11 korda. See on rohkem kui 1,5 korda parem kui teine ​​algse vaktsiini annus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles