Ravimiamet soovitab laiendada koroonavaktsiini Nuvaxovid näidustust ka noortele vanuses 12–17

PM Tervis
Copy
Uus koroonavaktsiin Nuvaxovid on valgupõhine.
Uus koroonavaktsiin Nuvaxovid on valgupõhine. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Ravimiameti Inimravimite komitee (CHMP) hinnangul võib Nuvaxovid koroonavaktsiini näidustusi laiendada ka noortele vanuses 12–17 eluaastat.

Praegu on Novavax CZ a.s. poolt arendatud Nuvaxovid vaktsiin mõeldud Covid-19 kaitseks 18-aastastele ja vanematele. Nuvaxovidi kasutakse noortel sarnaselt täiskasvanutega – vaktsineerimiskuur koosneb kahest kolmenädalase vahega süstist.

Nuvaxovidi tõhususe uuringus osales üle 2200 noore. Vaktsiin kutsus 12–17-aastastel esile sarnase antikehade taseme, mida oli varasemalt nähtud 18–25-aastastel. Uuring korraldati perioodil, kui ringles SARS-CoV-2 Delta tüvi. Uuringu andmetel oli vaktsiini tõhusus Covid-19 tekke ennetamisel peaaegu 80 protsenti. Vaktsiini manustati 1205 noorele ning neist kuuel diagnoositi Covid-19, platseeborühma kaasati 594 noort ning neist haigestus 14. Nende tulemuste alusel hindas CHMP, et Nuvaxovid on ka selles vanuserühmas efektiivne.

Sagedasemad kõrvaltoimed olid sarnased nendega, mis esinesid täiskasvanutel: süstekoha tundlikkus, valu, punetus ja paistetus, peavalu, lihase- ja liigesevalu, väsimus, halb enesetunne, iiveldus, oksendamine ja palavik. Need kõrvaltoimed on enamasti kerged või mõõdukad ning möödusid mõni päev pärast vaktsineerimist. Inimravimite komitee leidis, et Nuvaxovidi vaktsiinist saadav kasu on suurem kui sellega kaasnevad ohud.

Vaktsiini kasutatakse Euroopa Liidu riikide vaktsineerimisprogrammides ja täiendavates kliinilistes uuringutes ning selle tõhusust ja ohutust lastel ning täiskasvanutel jälgivad Euroopa ravimiohutuse järelevalvesüsteem ning müügiloa hoidja.

Kuidas Nuvaxovid toimib?

Sarnaselt teistele vaktsiinidele aitab Nuvaxovid valmistada organismi ette kaitseks Covid-19 vastu. Vaktsiin sisaldab laboris valmistatud SARS-CoV-2 pinnal leiduva ogavalgu väikeseid osakesi. Vaktsiinis on ka adjuvant – aine, mille ülesanne on tugevdada vaktsiiniga tekkivat immuunvastust. Vaktsiini süstimise järel saab immuunsüsteem aru, et tegemist on kehale võõra valguga ning hakkab tekitama selle vastu loomulikku kaitset: antikehasid ja T-rakke.

Kui vaktsineeritud inimene puutub hiljem kokku SARS-CoV-2 viirusega, tunneb immuunsüsteem viiruse ogavalgu ära ja on valmis seda ründama. Antikehad ja immuunrakud kaitsevad Covid-19 vastu, nad hävitavad viiruse, takistavad selle tungimist keharakkudesse ja hävitavad ka viirusega nakatunud rakud.

Nuvaxovid sai Euroopa Liidus müügiloa 20. detsemberil 2021 ning vaktsiin sai loa kasutamiseks 18-aastastel ja vanematel. Tegemist on nn traditsioonilise vaktsiiniga.

Allikas: vaktsineeri.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles