Vaktsiinide süstimine on minevik? Teadlased leiutasid Covid-19 vastu võitlemiseks vaktsiiniplaastri

PM Tervis
Copy
Vaktsiiniplaaster.
Vaktsiiniplaaster. Foto: The University of Queensland/ Medical Xpress

Queenslandi ülikooli uuring näitab, et vaktsiiniplaaster võib Covid-19 variantidega, nagu omikron ja delta, paremini võidelda, kui tavaline vaktsiinisüst, kirjutab Medical Xpress

Uuringus, mis viidi läbi koostöös Brisbane'i biotehnoloogiaettevõttega Vaxxas, testiti Hexapro SARS-CoV-2 ogavalgu vaktsiini, kasutades Vaxxase suure tihedusega mikrokiibi plaastri (HD-MAP) tehnoloogiat. Tulemused näitasid, et plaaster oli koroonaviirusega võitlemisel efektiivne. 

«Vaktsiiniplaaster näib olevat uute variantide vastu tõhusam kui praegune süstimise teel manustatav SARS-CoV-2 vaktsiin,» sõnas dr Christopher McMillan. 

Suure tihedusega mikrokiibi plaaster toimetab vaktsiini nahakihtidesse, kus asuvad immuunrakud. «Leidsime, et plaaster oli omikroni vastu võitlemisel ligi 11 korda tõhusam kui süstimine,» lisas teadlane. 

Katsed viidi läbi hiirtega. 

Dr David Muller ütles, et praegu saadaolevad vaktsiinid ei pruugi pidevalt esile kerkivate uute variantide tõttu olla nii tõhusad. «Plaastrid ei ole mitte ainult tõhusamad uute variantide vastu, vaid neid on ka palju lihtsam manustada kui süsti vajavaid vaktsiine,» märkis ta. 

Siiski rõhutavad teadlased, et ka olemasolevad vaktsiinid on endiselt tõhusad haigusega võitlemisel ning valvsust ei tohiks kaotada. 

Uuring avaldati ajakirjas Vaccine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles