Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Omikroni-spetsiifilised vaktsiinid valmivad sügisel

Copy
Teadlased on välja töötanud koroonavaktsiinid, mis võitlevad omikrontüve alamvariantidega.
Teadlased on välja töötanud koroonavaktsiinid, mis võitlevad omikrontüve alamvariantidega. Foto: Shutterstock

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) kutsus üles vaktsiinitootjaid looma uutele tüvedele ja variantidele tõhustusdoose. Nüüd on teada, et vaktsiinitootjad Moderna ja Pfizer jõuavad uue omikron-spetsiifilise vaktsiini valmimiseni varasügisel, edastab Medical Daily

Uued tõhustusdoosid on sihitud just omikroni alamvariantide ja sisaldavad komponente BA.4-st ja BA.5-st, et võidelda paremini koroona vastu. Enne kasutuselevõttu peavad vaktsiinid saama loa nii FDA-lt kui ka USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuselt (CDC). 

Vaktsiinitootjad edastasid juuni lõpus, et omikroni-spetsiifilised vaktsiinid tagavad parema immuunkaitse kui praegused vaktsiinid. 

USA valitsus on soetanud 105 miljonit tõhutusdoosi Pfizerilt ja 66 miljonit doosi Modernalt, mis eeldatavasti lähevad käiku sügisel ja talvel.

Koroonanakkused on sagenenud pärast seda kui domineerivaks said omikroni alamvariandid BA.4 ja BA.5. Igapäevaste juhtumite arv on USA-s kasvanud üle 125 000 ja haiglaravi vajavate patsientide arv on tõusnud 6300ni. 

Tagasi üles