Eksperdid vaktsineerimisest: riskirühma lapsed vajavad esimest tõhustusdoosi (2)

PM Tervis
Copy
Laste vaktsineerimine.
Laste vaktsineerimine. Foto: Mihkel Maripuu

Terviseamet soovitab 60+ vanuserühmale järgmise tõhustusdoosi tegemist, sest neil on kõige suurem risk raskeks haiguskuluks. Lastel on risk aga väiksem. 

Perearst ja Tartu Ülikooli peremeditsiini kaasprofessor Marje Oona rääkis ERRile, et lastel on raske haiguskulu risk väiksem. «Vaktsiin praeguse omikroni viirustüvedesse nakatumise eest väga tõhusat kaitset ei paku. Isegi, kui kõik lapsed oleks vaktsineeritud, siis see omikroni levikut ei olulisel määral ei pidurdaks.»

Oona soovitab vaktsineerida neil lastel, kes põevad kroonilist haigust. «Kui lapsel on tõsine krooniline terviseseisund (nt südamerike, neeruhaigus või immuunpuudulikkus), mis võib soodustada raske Covid-19 haiguskulu tekkimist, siis nemad vajaksid esimest tõhustusdoosi,» räägib Oona.

Viroloog Irja Lutsar soovitab vaktsineerida neil lastel ja noortel, kes pole üldse seda teinud. «Paljud 12+ lapsed on viiruse läbi põdenud või vaktsineeritud, teismeliste hulgas on immuunsuse tase umbes sama nagu täiskasvanutel,» märkis Lutsar. 

Oona tuletab meelde, et koroonaviirus pole muutunud leebemaks ning kergem on seetõttu et suurem osa inimestel on immunsus olemas. Lisaks nendib Oona, et pärast pika covidi põdemist võib suureneda risk insuldi või infarki tekkeks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles