Teadlased jõudsid järeldusele, millise Covid-19 variandiga nakatunud kõige rohkem viirust levitavad

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Inimesed, kes on nakatunud SARS-CoV-2 väga levivate alfa-, delta- ja omikronivariantidega, eraldavad uuringu kohaselt suuremas koguses viirust kui need, kes on nakatunud teiste variantidega. Lisaks paiskavad isikud, kes nakatuvad koroonasse pärast vaktsineerimist ja tõhustusdoosi, endiselt viirusosakesi õhku, kirjutab Nature

Uuringu kaasautor Kristen Coleman, kes uurib esilekerkivaid nakkushaigusi Marylandi ülikoolis College Parkis, ja tema kolleegid värbasid uuringu jaoks 2020. aasta keskpaigast kuni 2022. aasta alguseni 93 inimest, kes olid nakatunud SARS-CoV-2-sse. Osalejate nakkusi põhjustasid erinevad koroonavariandid. Kõik delta- ja omikrontüvega nakatunud osalejad olid enne nakatumist täielikult vaktsineeritud. 

Nakatunud inimesed seisid koonusekujulise aparaadi ees ning laulsid ja karjusid umbes 30 minutit. Muidugi esinesid nakatunutel ka tavalised sümptomid nagu köhimine ja aevastamine. Masin kogus osalejate väljahingatud viirusosakesed kokku. 

Leiti, et alfa-, delta- ja omikronvariandiga nakatunud osalejad eraldasid väljahingamisel oluliselt rohkem viiruse RNA-d kui teiste variantidega (näiteks gamma) naktunud inimesed. 

Uurijad tõid näiteks ühe omikroniga nakatunud inimese, kes eraldas 1000 korda rohkem viiruse RNA-d kui alfa- ja deltavariandiga haiged. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles