Dr Fauci: sel talvel võib tekkida uus ja ohtlikum koroonavariant (5)

PM Tervis
Copy
Anthony Fauci
Anthony Fauci Foto: POOL/REUTERS

Dr Anthony Faucil on ameeriklasi hoiatanud: «Ärge olge üllatunud, kui eeloleval talvel tekib uus ja ohtlikum koroonavariant». 

«Võib tekkida mõni muu koroonavariant, mis väldib immuunvastust, mille oleme saanud infektsioonist või/ja vaktsineerimisest,» ütles Fauci. 

USAs on langemas nii haiglaravil olevate haigete arv kui ka surmajuhtumid, kuid Fauci kutsus ameeriklasi mitte valvsust kaotama, sest talvekuudel tekib oht uueks koroonalaineks. Tema sõnul oleks liiga julge öelda, et pandeemia on täiesti läbi. 

Fauci tõi näiteks 2021. aasta suve, mil olid USAs madalad koroonanumbrid, kuid omikronvariandi esilekerkimine põhjustas eelmisel talvel rekordilise juhtude tõusu. Sellest ajast alates on USAs levinud ja muutunud domineerivaks mitmed omikroni alamvariandid.

BA.5 moodustab praegu 81,3 protsenti kõikidest juhtudest. Uuringud näitavad, et BA.5 ja selle eelkäija BA.4 on esimeste koroonavaktsiinide antikehade suhtes kolm korda vähem tundlikud. 

«Uued uuringud näitavad, et mõned uued alamvariandid, sealhulgas üks nimega BA.4.6, väldivad immuunsust isegi tõhusamalt kui BA.5.»

Fauci rõhutas, et selline prognoos muudab olulisemaks omikronispetsiifilise vaktsiini saamist. Kõik 12-aastased ja vanemad ameeriklased võivad saada uue koroonavaktsiini annuse, kui nad on lõpetanud esmase vaktsineerimiskuuri. Ligikaudu kolmandik USA täiskasvanutest ütleb, et nad on juba saanud uue omikronspetsiifilise vaktsiini või kavatsevad seda teha «nii kiiresti kui võimalik», selgus eelmisel nädalal läbi viidud küsitlusest, kirjutab CNBC Make It

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles