Kõik, mida pead teadma uute bivalentsete koroonavaktsiinide kohta (2)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Terviseameti nakkushaiguste osakonna spetsialistid panid kokku selgitava artikli korduma kippuvate küsimuste kohta.

Mida tähendab «kohandatud» või «täiendatud» Covid-19 vaktsiin? Kuidas erinevad need algse koostisega Covid-19 vaktsiinidest?

Täiendatud Covid-19 vaktsiinid sisaldavad lisaks algsele Covid-19 haigust põhjustavale koroonaviiruse tüvele kaitset ka koroonaviiruse omikroni variantide vastu.

Millised täiendatud ehk bivalentsed COVID-19 vaktsiinid on Eestis kättesaadavad?

Eestis on alates 2022. aasta sügisest kättesaadavad kolm erinevat täiendatud Covid-19 vaktsiini:

  • Comirnaty Originaal/Omikron BA.1 vaktsiin (Pfizer/BioNTech)
  • Comirnaty Originaal/Omikron BA.4–BA.5 vaktsiin (Pfizer/BioNTech)
  • Spikevax Originaal/Omikron BA.1 vaktsiin (Moderna)

Kuidas kasutatakse uusi täiendatud COVID-19 vaktsiine?

Täiendatud bivalentseid Covid-19 vaktsiine kasutatakse esmase ja teise tõhustusdoosiga vaktsineerimiseks. Omikronile kohandatud vaktsiinidel ei ole näidustust esmaseks vaktsineerimiskuuriks.

Kellel on võimalik end vaktsineerida täiendatud COVID-19 vaktsiinidega?

Täiendatud bivalentsed Covid-19 vaktsiinid on näidustatud tõhustusdoosina alates 12ndast eluaastast.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab esmase tõhustusdoosiga vaktsineerida kõigil 18+ elanikel ja riskirühma kuuluvatel 12+ vanustel elanikel, kes on läbinud esmase Covid-19 vaktsineerimiskuuri.

Teise tõhustusdoosi võiksid eeskätt teha üle 60-aastased eakad ja riskirühma kuuluvad enam kui 12-aastased inimesed, keda ohustab koroonaviirusesse haigestumine ja selle raske kulg kõige enam.

Teise tõhustusdoosiga on võimalik ennast vaktsineerida ka nendel inimestel, kes riskirühma ei kuulu.

Kuidas erinevad BA.1 ja BA.4–BA.5 variantide suhtes täiendatud vaktsiinid? Millist vaktsiini valida?

2022. aasta sügisel on maailmas kõige enam levinud koroonaviiruse omikroni variandid. Koroonaviiruse omikroni variandil on mitmeid alavariante, mida nimetatakse näiteks BA.1, BA.4 ja BA.5.

Koroonaviiruse omikroni variantide suhtes kohandatud vaktsiinid aitavad vähendada omikroni variandist tingitud raske haigestumise või hospitaliseerimise riski, samuti ka nakatumise riski.

Algse koroonaviiruse variandi suhtes kohandatud Covid-19 vaktsiinid aitavad vähendada rasket haigestumist ja sellest tingitud haiglaravi või surma, kuid nende tõhusus uute omikroni variantide vastu on madalam.

Millal võin end esimese tõhustusdoosiga vaktsineerida?

Jansseni Covid-19 vaktsiinidega esmase vaktsineerimiskuuri läbinud inimesed peaksid end vaktsineerima tõhustusdoosiga kaks kuud pärast esmase vaktsineerimiskuuri lõppu.

AstraZeneca, Moderna, Novavax, Pfizer/BioNTech Covid-19 vaktsiinidega esmase vaktsineerimiskuuri läbinud inimesed peaksid end vaktsineerima tõhustusdoosiga kolm kuud pärast esmase vaktsineerimiskuuri lõppu.

Inimesed, kes haigestusid pärast esmast vaktsineerimiskuuri peaksid end vaktsineerima esimese tõhustusdoosiga kuus kuud peale tervenemist.

Millal võin end vaktsineerida teise tõhustusdoosiga?

Teise tõhustusdoosiga on võimalik end vaktsineerida, kui viimasest vaktsineerimisest või Covid-19 haiguse läbipõdemisest on möödunud kuus kuud. Teiseks tõhustusdoosiks võib kasutada täiendatud bivalentset Covid-19 vaktsiini sõltumata sellest, milliseid vaktsiine varasemateks Covid-19-vastasteks vaktsineerimisteks on kasutatud.

Kuidas saan minna tõhustusdoosiga vaktsineerima?

Endale sobiva vaktsineerimispunkti võib leida vaktsineeri.ee veebilehelt. Samuti on võimalik leida sobiva vaktsiiniga vaktsineerimispunkt digilugu.ee üleriigilisest digiregistratuurist.

Mida tähendab bivalentne vaktsiin?

Bivalentsed ehk kahevalentsed vaktsiinid pakuvad kaitset kahe erineva haigustekitaja/-tüve vastu. Mitmevalentseid vaktsiine on Eestis kasutusel teisigi – näiteks kasutatakse punetiste, leetrite ja mumpsi vastasel vaktsineerimisel kolmevalentset vaktsiini. Samuti kasutatakse Eestis HPV-vastasel vaktsineerimisel üheksavalentset vaktsiini, mis pakub kaitset üheksa erineva HPV tüve vastu.

Mida tähendab monovalentne vaktsiin?

Monovalentne ehk ühevalentne vaktsiin pakub kaitset ühe haigustekitaja vastu. Monovalentseid vaktsiine on olemas mitmete haigustekitajate vastu, näiteks kasutatakse tuberkuloosivastaseks vaktsineerimiseks Eestis monovalentset vaktsiini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles