Hiina kinnitab, et tema esitatud koroonaandmed on läbipaistvad

Copy
Foto: Shutterstock

Hiina kinnitas, et andmed, mida ta avaldab Covid-19 surmajuhtumite kohta, on alati olnud läbipaistvad, teatas riiklik agentuur Xinhua neljapäeva hilisõhtul.

Viiruseinfo andmine on käinud «avatuse vaimus», ütles riikliku tervisekomisjoni (NHC) juht Jiao Yahui pressikonverentsil.

NHC väitel oli reedel riigis umbes 5500 uut haigusjuhtu, kuid pärast massilise testimise lõpetamist ning koroonasurmade määratluse kitsendamist on tekkinud suur kahtlus, et esitatud numbrid ei vasta tegelikkusele.

Suurbritannias baseeruva terviseandmete firma Airfinity hinnangul seevastu on Hiinas igapäevaselt umbes 9000 koroonasurma.

Briti teadlaste hinnangud põhinevad Hiina provintside nakatumisandmetel, mis olid kättesaadavad enne andmete arvestuses tehtud muudatusi, võttes samal ajal arvesse teiste riikide haigusdünaamikat koroonapiirngute kõrvaldamise ning nulltolerantsi poliitikast loobumise järel.

Jiao ütles, et Hiina loetleb Covid-19 surmajuhtumeid vaid inimeste puhul, kes surid viiruse põhjustatud hingamispuudulikkusesse pärast koroonatesti positiivset tulemust. Teised riigid seevastu seevastu loevad koroonasurmadeks surmajuhtumid 28 päeva jooksul alates positiivse testi andmisest.

«Hiina on algusest lõpuni pühendunud teaduslikele kriteeriumidele Covid-19 surmajuhtumite hindamisel, mis on kooskõlas rahvusvaheliste kriteeriumidega,» väitis Jiao.

Hiina teatas sel nädalal, et lõpetab kohustusliku karantiini riiki saabuvate turistide jaoks. Selle kuu alguses teatas Hiina senistest karmidest koroonapiirangutest loobumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles