Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Uus koroonalaine? Viis korda nakkavam omikroni variant XBB.1.5 vallutab Ameerikat (1)

Copy
Algne koroonavariant on mutateerunud juba mitmeid kordi. Pilt on illustreeriv.
Algne koroonavariant on mutateerunud juba mitmeid kordi. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ameerikas levib kiiresti omikroni variant XBB.1.5, mille osakaal on juba 40 protsenti, vahendab Med24

Viimane Covid-19 omikroni variant XBB.1.5 on viis korda nakkavam, kui varasem omikroni variant, ütles Mehul Suthar, Atlanta Emory ülikooli meditsiinikooli teadur USA Today`s. Kui detsembri algul oli uue viirusevariandi osakaal üks protsenti, siis kuu lõpus oli see juba 40 protsenti, teatas USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus.

Vaktsiinid aitavad ka selle viirustüve korral vältida tõsist haigestumist ja surma, ning koroonaravim Paxlovid, kui seda antakse esimestel nakatumisele järgnevatel päevadel, vähendab oluliselt haiglasse jõudmise tõenäosust, ütles New Yorgi Northwelli haigla nakkushaiguste spetsialist dr Daniel Griffin.

Paraku nagu omikroni ja selle variantide puhul eelmisel aastal, ei aita ka selle variandi korral vaktsiinid vältida nakatumist ja leebet haigestumist. Kuid kerge haigestumine ei pruugi Griffini sõnul ühtida patsiendi kogemusega.

Spetsialistide hinnangul on XBB.1.5 eriti nakkav, sest haakub veelgi tugevamini organismi ACE-2 retseptoritega ja on palju resistentsem antikehade suhtes. Lubani sõnul on murettekitav, et selle viiruse tulevikuvariandid võivad olla palju ohtlikumad. 

Tagasi üles