Koroona põdemine võib kaasa tuua energiaainevahetuse häire

PM Tervis
Copy
Koroona põdemine on seotud diabeedi tekkimisega.
Koroona põdemine on seotud diabeedi tekkimisega. Foto: Shutterstock

Patsientidel, kes võitlevad raske Covid-19-ga, võib olla oht haigestuda diabeeti, selgub Nature Portfolio uuest uuringust.

Teadlased leidsid uuringus uusi tõendeid, mis seostavad Covid-19 põdemist ja diabeeti. Töörühm tunnistas, et ei ole võimalik kindlaks teha, kas koroonaviirusnakkus suurendab olemasoleva diabeedi avastamist või kutsub see haiguse tekkimise esile, vahendab Medical Daily

Uuringu jaoks lõid teadlased veebipõhise andmesüsteemi Dendrite Clinical Systems abil Covidiga seotud diabeedi ülemaailmse veebiregistri, et välja selgitada, kas Covid-19 põdemine võib diabeedi esile kutsuda.

Nad analüüsisid äsja diabeedi diagnoosi saanud patsientide kliinilisi ja laboratoorseid andmeid nelja nädala jooksul pärast viirusega nakatumist. Nad keskendusid patsientidele, kellel varem ei olnud diabeediga kokkupuudet või kes ei kasutanud varem glükoosisisaldust alandavaid ravimeid.

Uurijad kogusid aastatel 2020–2022 andmeid 537 diabeedi diagnoosi saanud patsientidelt 61-st haiglast ja 25-st riigist. Leiti, et 22 protsenti patsientidest oli hiljuti diabeeti haigestunud, kõige levinum oli II tüüpi diabeet (59%), millele järgnes «veel teadmata» tüüp, mille esinemisprotsent oli 41. Diabeedi sümptomid püsisid pärast Covid-19 haigushoogu 38 patsiendil 89-st. 

Registreeriti ka kaks esimest tüüpi diabeedijuhtu, mõlemad patsiendid olid lapsed. 

Leiud viitavad sellele, et koroonaviirusnakkus mõjutab kliiniliselt glükoosi metabolismi organismis. Kuigi uuring ei suutnud tõestada, kuidas SARS-CoV-2 diabeeti põhjustab, suutis see siiski näidata, et viirusel võib olla oma osa haiguse avaldumises. On vaja täiendavaid uuringuid, et mõista, kuidas viirus konkreetselt glükoosi metabolismi mõjutab. 

Autorid soovitavad raskelt koroonat põdenud inimestel oma veresuhkrut kontrollida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles