Koroonaga nakatunud vähipatsiendid võitlevad pika Covidiga

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Uues uuringus, mis avaldati 7. veebruaril eLife'is, leiti, et enam kui pooltel vähipatsientidel areneb koroonahaigus pikaks Covidiks ja eriti ohustatud olid naised.

Uuringus jälgisid teadlased vähikeskuse patsiente, kellel diagnoositi koroona 2020. aasta märtsist septembrini ning neid jälgiti kuni 14 kuud.

Patsientidel paluti registreerida sümptomid, sealhulgas väsimus, köha, pisted rinnus, hingamisraskused, peavalu, palavik, lõhna- või maitsetundlikkuse muutused, lihasvalu, seedetrakti sümptomid, unehäired ja mis tahes muud piirangud, mis on seotud igapäevaste tegevustega.

Pikaaegseks Covidiks loeti sümptomeid, mis kestsid kauem kui 30 päeva pärast tõsiseid esialgseid sümptomeid või haiglaravi.

312 vähipatsiendist arenes pikk Covid välja 60 protsendil. Naispatsientidel esines pikka Covidit sagedamini kui meestel. Pika Covidiga patsiendid kogesid kõige sagedamini väsimust, unehäireid, lihasvalu ja seedetrakti sümptomeid.

Teadlased avastasid ka ühe üllatava leiu, nimelt oli kõrge vererõhuga inimestel pikk Covid vähem tõenäoline. See üllatas teadlasi, sest kõrge vererõhk on teadaolevalt raske ja ägeda Covidi riskitegur. Nad märkisid, et sarnast leidu täheldati ka teises pikaajalise koroonauuringus immuunpuudulikkusega patsientidel, kirjutab Medicinenet

Autorid ütlesid, et seos kõrge vererõhu ja tõsise koroonariski vahel on arvatavasti tingitud SARS-CoV-2 ogavalgu seondumisest ensüümiga, mis on paljude kõrget vererõhku alandavate ravimite sihtmärk. Nad ütlesid, et need leiud võivad välistada, et see mehhanism on oluline pika Covidi arengu jaoks.

«Meie uuring näitas, et pikka Covidit esines enamikul meie vähipatsientidest ja see oli naistel rohkem levinud kui meestel,» ütles vanemautor dr Issam Raad, kes on MD Andersoni vähikeskuse nakkushaiguste professor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles