AVASTUS Pikk Covid tekitab kolmel inimesel viiest rasket tervisekahjustust (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Uus uuring avaldab pika Covidi kohta muret tekitavaid leide. Teadlased avastasid, et pika Covidiga patsientidel oli tekkinud elundikahjustus, nii sümptomitega kui ilma, vahendab Medical Daily

Ajakirjas Journal of the Royal Society of Medicine avaldatud üheaastases prospektiivses kohortuuringus uuriti elundikahjustuse levimust pika Covidiga patsientidel, kellel oli möödunud koroonast kuus või 12 kuud. Lisaks uuriti haiguse kliinilist pilti, et leida seoseid kahe haigusseisundi vahel.

Kokku osales 536 inimest (neist 73 protsenti naised), kellel oli pikk Covid, kuid ainult 331 osalejat võeti järelkontrolli, sest neil oli elundikahjustus või juhuslikud leiud. Kõigi osalejate keskmine vanus oli 45 aastat. 

Uurimisrühm leidis, et õhupuudus, kognitiivne düsfunktsioon ja kehva tervisega seotud elukvaliteet olid nii kuue kui ka 12 kuu puhul tavalised. 

Meeskond avastas, et kuue kuu jooksul oli 69 protsendil osalejatest tekkinud ühe organi kahjustus ning 23 protsendil oli tekkinud mitme organi kahjustus. 12 kuud sümptomeid kannatanud inimeste seas oli 59 protsendil ühe organi kahjustus ja 27 protsendil mitme organi kahjustus. 

«Elundite kahjustus püsis 59 protsendil osalejatest, keda jälgiti üks aasta pärast koroonat,» kirjutasid teadlased.

«Mitmed uuringud kinnitavad sümptomite püsimist inimestel, kellel on pikk Covid kestnud kuni üks aasta. Nüüd lisame, et kolmel inimesel viiest, kellel on pikk Covid, on vähemalt ühe organi kahjustus ja igal neljandal on kahe või enama organi kahjustus. Mõnel juhul võib see ka ilma sümptomiteta olla,» lisasid nad. 

Harvardi meditsiinikooli abiprofessor Jason Maley ütles väljaandele The Boston Globe, et uuringu tulemused aitasid näidata koroona pikaajalisi tagajärgi ka teatatud sümptomitest kaugemale, kuna elundikahjustus ei ole tingimata sümptomitega seotud.

Maley märkis, et uuring võib olla kasulik pikaajalise Covidi vastu ennetavate meetmete väljatöötamisel. Samuti soovitas ta testida, kas koroona põhjustatud elundikahjustuste ravimine võib aidata lahendada pika Covidi sümptomeid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles