WHO hoiatab uue omikroni alamtüve XBB.1.16 eest, mida on tuvastatud 20 riigis

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) jälgib omikroni alamvarianti XBB.1.16, mida on tuvastatud umbes kahekümnes riigis, kirjutab CNN Health

Alamvarianti pole veel USAst leitud, kuid uus variant sarnaneb XBB.1.5 alamvariandiga, mis on riigis domineerinud alates jaanuarist.

XBB.1.16-l on üks täiendav mutatsioon, mis laboriuuringute kohaselt muudab selle nakkavamaks ja potentsiaalselt patogeensemaks, ütles WHO Covid-19 tehniline juht Maria Van Kerkhove hiljutisel briifingul.

«Sel tasub silma peal hoida,» ütles ta. «Variant on olnud ringluses paar kuud. Me ei ole näinud muutusi üksikisikute ega populatsioonide tõsiduses.»

Enamik XBB.1.16 näidistest on pärit Indiast, kus see on muutunud domineerivaks. Iganädalased Covid-19 juhtumid on riigis viimase nädala jooksul enam kui kahekordistunud, kuid jäävad palju alla tipptaseme, näitavad WHO andmed.

Omikron on endiselt murettekitav variant kogu maailmas, sest ringleb sadu omikroni alamvariante. 

«Oleme palju paremas olukorras võrreldes varasemaga,» ütles Van Kerkhove. «Üks suuremaid ebakindlusi, millega me edaspidi silmitsi seisame, on viirus ise. See ei ole kujunenud etteaimatavaks mustriks. See areneb edasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles