Teadlased töötasid välja ohutuma ja efektiivsema koroonavaktsiini

PM Tervis
Copy
Nina kaudu manustatav vaktsiin. Pilt on illustreeriv.
Nina kaudu manustatav vaktsiin. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Berliini teadlased on edasi arendanud SARS-CoV-2 elusvaktsiini, mida nad on varem edukalt katsetanud loomade limaskestal, kirjutab Medical Xpress

Berliini Freie Universität teadlased on suurendanud nina kaudu manustatava vaktsiini ohutust. Nende uuringu tulemused elusvaktsiini modifitseeritud vormi kohta on avaldatud ajakirjas Molecular Therapy.

2023. aasta aprilli alguses esitles teadlaste meeskond mitmest Berliini uurimisasutusest ajakirjas Nature Microbiology SARS-CoV-2 elusvaktsiini, millel on parem efektiivsus võrreldes käsivarde manustatavate vaktsiinidega. Prekliinilistes uuringutes andis see nina kaudu manustatud vaktsiin parema immuunsuse hingamisteede limaskestadele kui varem kasutatud intramuskulaarselt manustatud vaktsiinid.

Nature Microbiology's kirjeldatud ninavaktsiin on nn nõrgestatud elusvaktsiin. Selleks muudeti SARS-CoV-2 viirust nii, et see ei põhjusta haigust, kuid suudab siiski tungida organismi rakkudesse ja vallandada seeläbi tõhusa immuunvastuse. Selliste elusvaktsiinide puhul on kõrge kasutusohutus ülimalt tähtis. Algselt välja töötatud preparaadi vorm võis siiski laboriloomade vahelise tiheda kontakti kaudu edasi kanduda.

Nüüd tutvustavad teadlased ajakirjas Molecular Therapy vaktsiini muudetud versiooni. See vaktsiinivariant ei ole enam ülekantav viiruse ogavalgu sihipärase muutuse tõttu, kuid sellel on sama tõhusus. Teadlased eeldavad, et kui seda kasutatakse inimestel, ei saa vaktsineeritud inimene vaktsiini vaktsineerimata inimesele edasi anda isegi lähikontaktis olles.

«Mittetransmissiivne vaktsiiniviirus võib takistada vaktsiini tahtmatut levikut populatsioonis,» ütleb dr Jakob Trimpert, veterinaararst ja Berliini Freie Universität Viroloogia Instituudi töörühma juht. Lisaks nakkuse küsimusele heidab käesolev väljaanne valgust ka teistele vaktsiini ohutuse olulistele aspektidele.

Freie Universität Berlinis välja töötatud elusvaktsiini ohutus ja efektiivsus, mida nüüdseks on tõestanud mitmed uuringud, annab alust loota häid tulemusi eelseisvates kliinilistes uuringutes inimestel. Nende uuringute läbiviimiseks teeb Freie Universität Berlin tihedat koostööd Šveitsi ettevõttega Rocketvax AG, mis on Swiss Rockets AG tütarettevõte.

Dr Vladimir Cmiljanovic, RocketVaxi tegevjuht, märkis, et nende uuringute tulemused avaldavad olulist mõju ohutu ja tõhusa nasaalse vaktsiini väljatöötamisele koroonaviiruse vastu.

«See läbimurre toob meid lähemale selle nõrgestatud elusvaktsiini edukale kasutuselevõtule eelseisvates kliinilistes uuringutes ja annab meile lootust igakülgsele kaitsele Covid-19 vastu,» kinnitas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles