Inimesed, kes võtavad neid levinud ravimeid, ei pruugi koroonasse nakatuda (1)

PM Tervis
Copy
Ravimid
Ravimid Foto: Shutterstock

Kuigi vaktsineerimine tagab Covid-19 nakkuse vastu mõnetise immuunsuse, tuntakse selle tõhususe pärast siiski muret. Seetõttu uurivad teadlased alternatiivseid strateegiaid Covid-19 leevendamiseks, mis hõlmab ka selliseid lähenemisviise, mis on suunatud olemasolevate ravimite kasutamisele.

Varasemad uuringud on näidanud, et antidepressandid võivad SARS-CoV-2 nakkuse varases staadiumis olla suunatud raku bioloogilistele mehhanismidele, mis viitab nende ravimite võimalikule kasutamisele Covid-19 ennetamisel ja ravis, edastab Medical Daily

Viimases uuringus hindasid teadlased pandeemia esimese laine ajal Lõuna-Londoni ja Ühendkuningriigi Maudsley NHSi fondi vaimse tervise hooldusele vastu võetud 5664 patsiendi andmeid. Nende hulgas oli 202 patsienti, kelle Covid-19 test oli positiivne.

Uuringu tulemused näitasid, et patsientidel, kellele oli hiljuti välja kirjutatud antidepressandid, oli ligikaudu 40 protsenti väiksem tõenäosus saada positiivne koroonatest võrreldes patsientidega, kellele antidepressante ei määratud.

Teadlased leidsid, et seos on eriti tugev patsientidel, kellele määrati tavaline antidepressantide klass, mida nimetatakse selektiivseks serotoniini tagasihaarde inhibiitoriks (SSRI).

«Meie varasem töö näitab, et antidepressandid võivad olla suunatud Covid-19 nakkuse rakubioloogilistele protsessidele ja selle uuringu tulemused viitavad selle mõju potentsiaalsele kliinilisele kasule. Pikemas perspektiivis odavad, hästi iseloomustatud ja kergesti kättesaadavad ravimid nagu antidepressandid võivad aidata Covid-19 levikut pidurdada. Kui meie leiud edasises uurimises edukaks osutuvad, võib see olla abiks neile, kes on praegu olema solevatest Covid-19 ennetusstrateegiatest maha jäänud,» ütles uuringut juhtiv autor dr Oleg Glebov pressiteates.

«Uuring annab täiendavaid argumente selle kohta, et antidepressantidel on lisaks depressiooni ja ärevuse ravimisele muu mõju,» ütles kaastöötaja Dag Aarsland ja lisas, et nad plaanivad uurida ravimite mõju ka teistele näidustustele, sealhulgas ajuhaigustele, nagu Alzheimeri tõbi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles