Kerge Covid-19 infektsioon mõjutab oluliselt spermat

PM Tervis
Copy
Covid-19 nakkus võib põhjustada sperma kvaliteedi püsivat langust.
Covid-19 nakkus võib põhjustada sperma kvaliteedi püsivat langust. Foto: Shutterstock

Uued uuringud näitasid, et isegi kerge Covid-19 nakkus võib põhjustada meestel sperma kvaliteedi püsivat langust, kirjutab Medical Daily.

Teadlased on avastanud, et enam kui kolm kuud pärast kergest Covid-19-st taastumist on meestel väiksem spermatosoidide kontsentratsioon ja vähenenud spermatosoidide liikuvus.

Uuringus, mille viisid läbi professor Rocio Núñez-Calonge ja tema meeskond Hispaanias Madridis asuvas teadusliku paljundamise üksuses, jälgiti mehi keskmiselt 100 päeva pärast nakatumist ja sperma kvaliteedi paranemist sel perioodil ei leitud.

Vastupidiselt ootustele ei toonud uute spermatosoidide tootmine kaasa sperma kvaliteedi paranemist. Jääb ebaselgeks, kui kaua võib sperma kvaliteedi taastumine aega võtta, ja on olemas võimalus, et Covid-19 võib põhjustada püsivaid kahjustusi isegi neil, kellel esinesid vaid kerged sümptomid.

«Me ei tea, kui kaua võib kuluda sperma kvaliteedi taastamiseks, ja võib juhtuda, et koroona on põhjustanud püsivaid kahjustusi isegi meestel, kes kannatasid ainult kerge infektsiooni all,» lausus Killeen Núñez-Calonge.

Uuringus osales 45 meest, kellel oli kinnitatud kerge Covid-19 diagnoos ja kelle spermaproove analüüsiti enne ja pärast nakatumist.

Leiud näitasid sperma mahu (20% vähenemine), spermatosoidide kontsentratsiooni (26,5% vähenemine), spermatosoidide arvu (37,5% vähenemine), kogumotiilsuse (9,1% vähenemine) ja elusseemnerakkude arvu (5% vähenemine) olulist vähenemist. Eriti mõjutatud oli spermatosoidide liikuvus ja spermatosoidide koguarv – pooltel meestel vähenes pärast Covid-19 nakatumist spermatosoidide üldarv 57 protsenti. Eelkõige ei mõjutanud see oluliselt sperma kuju.

Isegi enam kui 100 päeva pärast nakatumist võetud proove analüüsides ei leidnud teadlased aja jooksul sperma kontsentratsiooni ja liikuvuse paranemist, mis näitab, et Covid-19 omab püsivat mõju sperma kvaliteedile.

Uuring tõi esile vajaduse, et arstid oleksid teadlikud SARS-CoV-2 viiruse kahjulikust mõjust meeste viljakusele isegi kerge infektsiooni korral. Sperma kvaliteedi langus võib ilmneda ilma haiguse kliiniliste sümptomiteta, mis rõhutab meeste reproduktiivfunktsioonide jälgimise tähtsust pärast Covid-19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles