Kas koroona murdis voodisse rohkem kui nädalaks? Sel võib olla soovimatu mõju

PM Tervis
Copy
Trööstitu koroona.
Trööstitu koroona. Foto: Shutterstock

Skandinaavlaste seas kaardistati Karolinska instituudi teadlaste juhitud uuringus tõsiste füüsiliste sümptomite esinemissagedus kuni kahe aasta jooksul pärast SARS-CoV-2 nakkust. Selgus, et enim olid mõjutatud seda raskelt põdenud. Neid, keda haigus polnud voodisse murdnud, ei kimbutanud ka pikk Covid.

2023. aasta oktoobri keskpaigaks oli Maailma terviseorganisatsioonile (WHO) teatatud rohkem kui 771 miljonist Covid-19 juhtumist. Hinnanguliselt 10–20 protsendil haigestunutest püsivad sümptomid veel nädalaid või kuid pärast nakkuse taandumist, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas The Lancet Regional Health-Europe avaldatud teadustöös uurisid teadlased püsivate füüsiliste sümptomite levimust Covid-19 erineva raskusastmega inimeste hulgas ja võrdlesid neid inimestega, kellel ei olnud Covid-19 diagnoosi. Uuringus osales 64 880 täiskasvanut Rootsist, Taanist, Norrast ja Islandilt. Neil esinesid füüsilised sümptomid, millest inimesed ise teatasid, ajavahemikul 2020. aasta aprillist kuni 2022. aasta augustini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles