Lihtsalt valmistatav aspiriini vanaisa üllatab viirusi tapvate omadustega (1)

PM Tervis
Copy
Pajukoore ekstrakt võib olla laia toimespektriga viirusevastane aine.
Pajukoore ekstrakt võib olla laia toimespektriga viirusevastane aine. Foto: Shutterstock

Soome teadlased Jyväskylä Ülikoolist on avastanud, et pajukoore ekstrakt võib olla efektiivne laia toimespektriga viirusevastane aine. Varpu Marjomäki, uuringu vastutav autor, rõhutas laia toimespektriga ja tõhusate vahendite vajadust igapäevases võitluses viirustega. Kuigi vaktsineerimine on oluline, ei suuda see alati toime tulla uute viirusetüüpide kiire esilekerkimisega, vahendab New Atlas.

Varasemas uuringus leiti, et pajukoore (Salix) ekstrakt on väga tõhus ja mittetoksiline RNA-viiruste, nagu polio ja hepatiit A põhjustajate vastu. Praeguses uuringus testiti ekstrakti ka teist tüüpi viiruste peal, et mõista selle toimemehhanisme. Ekstrakti valmistati kasvatatud pajupuude koorest, mille teadlased lõikasid, külmutasid, jahvatasid ja ekstraheerisid, kasutades kuuma vett. Seejärel testiti ekstrakti rakukultuurides kahe enteroviiruse tüve, Coxsackievirus A (CVA) ja B (CVB), ning kahe koroonaviiruse, sealhulgas COVID-19't põhjustava SARS-CoV-2 peal.

Leiti, et Salix ekstraktil on erinevate viirusetüüpide vastu erinevad toimemehhanismid. Enteroviirused ei suutnud rakke nakatada pärast nende töötlemist ekstraktiga; SARS-CoV-2 proovides suutsid viirused küll rakkudesse siseneda, kuid ei suutnud seal paljuneda. Mikroskoobi all vaadelduna tundus, et koroonaviirused lagunesid, samal ajal kui enteroviirused jäid tervikuks, kuid olid takistatud oma genoomi vabastamast ja paljunemast.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles