Suitsetajad ja veipijad on koroonaviirusele vastuvõtlikumad

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Covid-19 ründab peamiselt kopse. Iga hingetõmbega tagavad kopsud meile eluks vajaliku hapnikuvahetuse, kuid samal ajal võitlevad mikroobide, allergeenide ja õhu saasteainetega. Paljugi sõltub inimese tervisekäitumisest, kui raskeks ta selle ülesande oma kopsudele teeb, edastab tubakainfo.ee.

Covid-19 pandeemia arenedes on aina enam teaduslikke tõendeid selle kohta, et suitsetamine on seotud Covid-19 raskema kulgemise ja suurema suremusega. Oxfordi ülikooli teadlaste metaanalüüs näitas, et nii praegustel kui ka endistel suitsetajatel on suurem risk haiguse raskekujulisemaks tekkeks ning isegi suremuseks, võrreldes mittesuitsetajatega. Analüüs kinnitas, et suitsetajatel on 1,9 korda suurem tõenäosus Covid-19 haiguse raskemaks kuluks kui mittesuitsetajatel.

Chinese Medical Journalis avaldatud uuringus oli haiguse progresseerumise, sealhulgas suremise risk suitsetamise taustaga patsientidel koguni 14 korda suurem võrreldes mittesuitsetajatega. Samuti nähakse Hiinas tehtud Covid-19 suremusandmete analüüsis seost meeste suurema suremuse ja suurema suitsetamislevimuse vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles