Covid-19ga nakatunud kopsud võivad viia eluliselt olulise organi kahjustuseni

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Covid-19 põhjustav viirus SARS-CoV-2 võib südant kahjustada isegi ilma südamekudet otseselt nakatamata, leiti riiklike tervishoiuinstituutide toetatud uuringus. Uuringus vaadeldi konkreetselt SARS-CoV2ga seotud ägeda respiratoorse distressi sündroomiga (ARDS) inimeste südamekahjustusi. Viimane on tõsine kopsuhaigus, mis võib lõppeda surmaga. Teadlased ütlesid, et leiud võivad olla olulised südamest väljaspool asuvate elundite ja ka muude viiruste jaoks peale SARS-CoV-2.

Teadlased on juba ammu teadnud, et Covid-19 suurendab südameinfarkti, insuldi ja pikaajalise Covidi riski ning varasemad uuringud on näidanud, et üle 50 protsendi Covid-19ga nakatunud inimestest kogeb põletikku või südamekahjustusi. Teadlased ei teadnud, kas kahjustus tuleneb sellest, et viirus nakatab südamekudet ennast, või süsteemsest põletikust, mille käivitab organismi hästituntud immuunvastus viirusele.

«See oli kriitiline küsimus ja vastuse leidmine avab täiesti uue arusaama selle tõsise kopsukahjustuse ja südameveresoonkonnatüsistusi põhjustada võivate põletike vahelisest seosest,» ütles Michelle Olive, kes on rahvusliku südame-, kopsu- ja vereinstituudi (NIH) doktor. «Uuringud näitavad ka, et põletiku mahasurumine ravi abil võib aidata neid tüsistusi minimeerida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles