Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

USAs on domineerima hakanud uus COVID-19 variant nimega KP.3.1

Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Haiguste tõrje ja ennetamise keskuste (CDC) värskete andmete kohaselt on USAs domineerima hakanud uus COVID-19 variant nimega KP.3.1, kirjutab Health

8. juuni seisuga moodustas KP.3 CDC andmetel 25 protsenti juhtudest. Variant on ületanud varasemat domineerivat varianti KP.2, mis moodustab nüüd umbes 22 protsenti juhtudest. Mõlemad on ületanud möödunud talvel levinud variandi JN.1 juhtumite arvu.

Kuna COVID-it põhjustav viirus SARS-CoV-2 pidevalt muteerub, on loomulik muretseda iga kord, kui mõni uus variant esile kerkib.

Mida kujutab endast KP.3?

KP.3 on osa äsja tuvastatud variantide rühmast, mille nimeks on «FLiRT», mis on osa SARS-CoV-2 Omikroni liinist. Lisaks KP.3-le on FLiRT-i variantides ka KP.2 ja KP.1.1. Nad kõik põlvnevad JN.1.2-st

KP.3 on oma struktuurilt sarnane JN.1-ga, välja arvatud kaks muutust naastuvalgus, ütles Carlos Zambrano, sertifitseeritud nakkushaiguste arst ja Chicago Loretto haigla COVID-19 töörühma juht.

Naastvalk asub viiruse pinnal ja hõlbustab selle sisenemist inimese rakkudesse.

«2023. aastal domineerinud XBB.1.5 liinis täheldati üht muutust,» ütles ta. «Teist muutust täheldati 2021. aastal ringlevates viirustes.»

C. Leilani Valdese, patoloogi ja Texase osariigis asuva Regional Pathology Associates'i meditsiinidirektori sõnul on KP.3 variandist saanud domineeriv variant, kuna see levib kiiresti ja lihtsalt.

Viirus hüppab lihtsalt ühelt inimest teisele, mis tähendab, et üha rohkem inimesi nakatub KP.3-ga võrreldes teiste variantidega.

Kas KP.3 põhjustab raskemaid haigusi kui teised COVID-tüved?

Eksperdid nõustuvad, et praegu puuduvad selged tõendid selle kohta, et KP.3 põhjustab raskemat haigestumist kui teised tüved, sealhulgas tüvi JN.1 või selle derivaadid. Seetõttu võivad KP.3-ga sõlmitud inimesed kogeda sümptomeid, mis on iseloomulikud teistele hiljutistele COVID-i variantidele.

«KP.3 sümptomid sarnanevad tüüpilistele COVID-19 sümptomitele, sealhulgas palavik, köha, väsimus ning maitse- või lõhnatundlikkuse kaotus,» ütles Valdes. «Mõnel inimesel võib tekkida ka kurgu-, pea- või lihasvalu.»

Kas COVID-juhtude arv kasvab?

«COVID-juhtumite arv on tõusuteel ja võime eeldada, et juhtumite arv kasvab jätkuvalt, eriti KP.3 variandi kiire leviku korral,» ütles Valdes.

Kas vaktsiinid kaitsevad KP.3 vastu? Zambrano sõnul on kõik kolm COVID-vaktsiini tootjat – Pfizer, Moderna ja Novavax – öelnud, et nende 2024. aasta augustiks kavandatud uued vaktsiinid on suunatud JN.1 variandile.

Kuna JN.1 variant on FLiRT variantidega tihedalt seotud, on eksperdid öelnud, et vaktsiinide sobitamine JN.1-ga pakub paremat kaitset.

Valdes rõhutas, et vaktsineerimine on endiselt üks kõige tõhusam vahend COVID-i vastu. «Korduvvaktsineerimine vähendab märkimisväärselt raskete haiguste ja haiglasse sattumise riski,» lisas ta. «Levikut aitab vältida maskide kandmine, käte pesemine ja teistega distantsi hoidmine.»

Märksõnad

Tagasi üles