Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased leidsid lõpuks, kes on pika Covidi suhtes rohkem ohustatud

Copy
Pikk Covid võib endaga kaasa tuua mäluprobleemid ja keskendumisraskused.
Pikk Covid võib endaga kaasa tuua mäluprobleemid ja keskendumisraskused. Foto: Shutterstock

Paljude jaoks tähendab SARS-CoV-2 nakatumine mõnenädalast ebameeldivat valu, köha ja väsimust. Ligikaudu igal viiendal juhul kestab ebamugavustunne aga mitu kuud. Nüüd on teadlased saanud jälile, kellel esineb pikk Covid, kirjutab ScienceAlert.

Ekspertide meeskond USAst analüüsis andmeid 4708 USA täiskasvanu kohta, kes olid nakatunud koroonaviirusega SARS-CoV-2 ajavahemikus aprillist 2020 kuni veebruarini 2023. Umbes igal viiendal oli kolm kuud pärast nakatumist pika Covidi sümptomid. Kolm kuud on pika Covidi lävi. 

Leiti, et pikk Covid esineb sagedamini naistel ja neil, kellel on varem olnud südame-veresoonkonna haigusi. Pikk Covid oli vähem levinud vaktsineeritud isikutel ja inimestel, kes olid nakatunud viiruse kergema variandi ehk omikroniga. 

«Meie uuring rõhutab Covidi vastu vaktsineerimise olulisust mitte ainult nakkuse raskuse vähendamisel, vaid ka pika Covidi riski vähendamisel,» ütleb Columbia ülikooli Irvingi meditsiinikeskuse epidemioloog Elizabeth Oelsner.

Kuigi mõned terviseseisundid, nagu krooniline obstruktiivne kopsuhaigus ja suitsetamine, olid seotud pikema taastumisajaga, muutusid need tähtsusetuks, kui arvesse võeti ka muid riskitegureid.

Mõnda neist riskifaktoritest, sealhulgas kõrgem Covidi risk naistel ja väiksem risk vaktsineeritud isikutel, on teatatud varemgi. Selles analüüsis ei leidnud teadlased aga olulist seost vaimse tervise probleemidega – kuigi pikaajaline Covid põhjustab mõningaid suuri muutusi ajus.

«Kuigi uuringud on näidanud, et paljudel pika Covidiga patsientidel on vaimse tervise probleeme, ei leidnud me, et SARS-CoV-2 nakkuse eelsed depressiivsed sümptomid oleksid pikaajalise Covidi peamiseks riskiteguriks,» märgib Oelsner.

Teades paremini, keda pikaajaline Covid kõige enam ohustab, on teadlastel lihtsam välja selgitada, miks see teatud inimestel juhtub – ja sealt edasi, millised ravimeetodid võivad selle seisundi vastu tõhusad olla.

Kuna suurem osa maailmast üritab pandeemiast üle saada, saavad miljonid inimesed maailmas, kellel on pikk Covid, kasu käimasolevatest haigusuuringutest.

«Meie uuring näitab selgelt, et pikk Covid kujutab endast märkimisväärset isiklikku ja ühiskondlikku koormust,» ütleb Oelsner.

Uuring on avaldatud ajakirjas JAMA Network Open.

Märksõnad

Tagasi üles