Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

India lõi oma koroonavaktsiini, mida saab ninna pihustada

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ajakirjas Nature Communications avaldatud uues Griffithi ülikooli uuringus «Üheannuseline intranasaalne nõrgestatud koodoniga deoptimeeritud vaktsiin pakub laialdast kaitset SARS-CoV-2 ja selle variantide vastu» on testitud COVID-19 vaktsiini nina kaudu manustamise tõhusust. 

Professor Suresh Mahalingam Griffithi Biomeditsiini ja Glükoomika Instituudist on selle uurimistööga tegelenud viimased neli aastat.

«See on elus nõrgestatud intranasaalne vaktsiin, nimega CDO-7N-1, mis on ette nähtud intranasaalseks manustamiseks, tekitades seeläbi potentsiaalse limaskesta immuunsuse ja süsteemse immuunsuse vaid ühe annusega,» ütles professor Mahalingam.

«Vaktsiin kutsub esile tugevad mälureaktsioonid nina limaskestas, pakkudes pikaajalist kaitset kuni aasta või kauem.»

«See on mõeldud manustamiseks ühe annusena, ideaaljuhul kordusvaktsiinina, ohutu alternatiivina nõeltele, mis ei põhjusta lühi- ega pikaajalisi kõrvaltoimeid.»

Nõrgestatud elusvaktsiinidel on võrreldes teiste vaktsiinimeetoditega mitmeid olulisi eeliseid, kirjutab Medical Xpress. Nad kutsuvad esile tugeva ja pikaealise humoraalse ja rakulise immuunsuse, sageli vaid ühe annusega.

Nõrgestatud elusvaktsiinid hõlmavad kogu viirust, tagades seeläbi laia immuunsuse, erinevalt ühest antigeenist, mida kasutatakse paljudes teistes vaktsiiniplatvormides.

Juhtautor dr Xiang Liu ütles, et vaktsiin pakub ristkaitset kõigi murettekitavate variantide vastu ja sellel on SARS-CoV-1 vastu neutraliseerimisvõime.

«Vaktsiin pakub tugevat kaitset edasikandumise vastu, takistab uuesti nakatumist ja viiruse levikut, vähendades samas ka uute variantide teket,» ütles dr Liu.

«Erinevalt mRNA vaktsiinist, mis sihib ainult spike-valku, indutseerib CDO-7N-1 immuunsuse kõigi peamiste SARS-CoV-2 valkude suhtes ja on väga tõhus kõigi seni suuremate variantide vastu.»

«Oluline on see, et vaktsiin püsib stabiilsena 4 °C juures seitse kuud, mistõttu on see ideaalne madala ja keskmise sissetulekuga riikidele.»

«Nüüd ootame huviga vaktsiinikandidaadi viimist kliinilistesse uuringutesse.»

Biomeditsiini ja glükoomika instituudi direktori kohusetäitja professor Lee Smith ütles, et tal on uurimistulemuste üle hea meel. «Need tulemused järgmise põlvkonna COVID-19 vaktsiini väljatöötamisel on tõeliselt põnevad,» ütles professor Smith.

Tagasi üles