Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Covid-19 võib põhjustada kolm aastat pärast nakatumist infarkti või insulti

Copy
Koroona, koroonaviirus, Covid-19.
Koroona, koroonaviirus, Covid-19. Foto: Shutterstock

Covid-19 võib olla võimas südameinfarkti ja insuldi riskitegur isegi kolm aastat pärast nakatumist, viitab uus suur uuring.

Uuring avaldati kolmapäeval meditsiiniajakirjas Atherosclerosis, Thrombosis ja Vascular Biology. See põhines ligikaudu veerand miljoni inimese meditsiinilistel andmetel, kes olid registreeritud suures andmebaasis, mida nimetatakse Ühendkuningriigi biopangaks, kirjutab CNN Health

Selle andmestiku raames tuvastasid teadlased enam kui 11 000 inimest, kelle haigusloos 2020. aastal oli Covid-19 laboritest positiivne; ligi 3000 neist olid oma nakkuste tõttu haiglaravil. Nad võrdlesid neid rühmi samas andmebaasis enam kui 222 000 teise rühmaga, kellel ei olnud sama aja jooksul Covid-19-ga nakatumist.

Inimestel, kes nakatusid Covidiga 2020. aastal, enne nakkust vähendavaid vaktsiine, oli peaaegu kolme aasta jooksul pärast haigust kaks korda suurem risk südamehaiguse, näiteks infarkti, insuldi või surma tekkeks, võrreldes inimestega, kes ei olnud koroonapositiivsed.

Kui inimene oli oma nakkuse tõttu haiglasse viidud, mis viitab raskemale juhtumile, oli südamehaiguse risk isegi suurem – rohkem kui kolm korda suurem – kui inimestel, kelle haigusloos Covid-19 ei olnud.

Veelgi enam, haiglaravi vajavate inimeste jaoks näis Covid olevat sama tugev tulevaste südameinfarktide ja insultide riskitegur kui diabeet või perifeersete arterite haigus. 

Uuringus leiti, et infektsioonist tingitud kõrgenenud südamerisk ei paistnud aja jooksul vähenevat.

«Ei ole märke selle riski vähenemisest,» ütles uuringu autor dr Stanley Hazen, kes juhib Clevelandi kliiniku kardiovaskulaar- ja ainevahetusteaduste osakonda. «See on tegelikult üks huvitavamaid ja minu arvates üks üllatavamaid leide.»

«See leid on silmatorkav ja näib olevat ainulaadne Covid-19 puhul,» ütles Minnesotas Rochesteris asuva Mayo kliiniku kardioloog dr Patricia Best, kes ei osalenud uuringus.

«Oleme juba mõnda aega teadnud, et infektsioonid suurendavad südameinfarkti riski, nii et kui teil on gripp või kui tekib mistahes infektsioon, olgu see bakteriaalne või viiruslik, suurendab see teie südameinfarkti riski. Siiski üldiselt kaob see pärast nakatumist üsna kiiresti.»

«See on lihtsalt nii suur mõju ja ma arvan, et see on tingitud sellest, kui erinev on Covid-19 teistest nakkustest,» ütles ta.

Uuringus osalenud teadlased väidavad, et nad ei tea täpselt, miks Covidil on selline pikaajaline mõju südame-veresoonkonna süsteemile.

Varasemad uuringud on näidanud, et koroonaviirus võib nakatada veresoonte seinu katvaid rakke. Viirust on leitud ka kleepuvatest naastudest, mis tekivad arterites, mis võivad rebeneda ja põhjustada südameinfarkti ja insulte.

«Covid võib arterite seintele ja veresoonkonnale teha midagi, mis tekitab püsiva kahjustuse ja mis avaldub aja jooksul,» ütles uuringu autor dr Hooman Allayee, kes on biokeemia ja molekulaargeneetika professor Lõuna-California ülikoolis.

«Nende tööteooria,» ütles Allayee, «on see, et Covid-19 võib destabiliseerida arterite seintesse kogunevaid naastud ja muuta need rebenemiseks ja trombide tekkeks kalduvamaks.»

Tagasi üles