Ravimiamet selgitab, miks soovitatakse AstraZenecat nüüdsest eakamatele (6)

Brita-Maria Alas
Copy
Vaktsineerimine Paides
Vaktsineerimine Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Reedel kirjutas Postimees, et 31-aastase päästetöötaja terviserikke seost AstraZeneca vaktsiiniga ei saa ravimiameti teatel välistada. Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon teatas samas, et soovitab AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerida üle 60-aastaseid. Amet selgitab uue soovituse tagamaid. 

Ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk selgitas, et Euroopa Ravimiamet hindas neljapäeval trombidega seotud riske ja andis selge vastuse, et AstraZeneca vaktsiin ei ole seotud tavapärase trombemboolia suurenenud tekkeriskiga. Seetõttu võib loobuda ravimiameti varasemast soovitusest, mille järgi tromboosiriskiga inimesi AstraZeneca vaktsiiniga mitte vaktsineerida.  

«Ravimiameti soovitused olid ettevaatusabinõuna rahva tervise kaitsmiseks hindamise ajal, kui juhtude täpsem analüüsi tulemus ei olnud veel selgunud,» sõnas Kiisk. AstraZeneca vaktsiini on Ühendkuningriigis ja Euroopa majanduspiirkonnas saanud tema kinnitusel üle 20 miljoni inimese.

Seitse juhtu esinesid alla 60-aastastel inimestel

Samuti hinnati tema sõnul väga harva esinevate trombide juhtumeid (sh trombidega ajuveenides), mis esinevad koos vereliistakute vähesusega (trombotsütopeeniaga) ja millega vahel kaasnevad veritsused. «Selliseid juhte esineb harva. On teada seitse juhtu tromboosist erinevates veresoontes ja 18 juhtu ajuveenide trombidest, mis on esinenud alla 60-aastastel inimestel.»

«Kõnealuste haigusjuhtude põhjuslik seos vaktsiiniga ei ole praegu kindel ja Euroopa Ravimiamet jätkab noorematel inimestel (alla 60-aastastel) esinenud ebatavaliste trombijuhtude mehhanismi uurimist ja seose hindamist vaktsiiniga,» lisas Kiisk.

Sellest lähtuvalt soovitab Eesti immunoprofülaktika komisjon lähinädalatel AstraZeneca vaktsiini eelkõige üle 60-aastaste (k.a) inimeste Covid-19 vastaseks vaktsineerimiseks, selgitas ta. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles