Kuidas mõjutab koroonapandeemia und?

PM Tervis
Copy
Kindel magamamineku rutiin aitab une kvaliteeti tõsta.
Kindel magamamineku rutiin aitab une kvaliteeti tõsta. Foto: Shutterstock

Koroonapandeemial on lisaks füüsilisele poolele olnud ka psühholoogiline mõju. Seetõttu pole ebatavaline, kui osa sellest ilmub unenägudesse, kirjutab Healthline. 

Hea une tagamine on üldise tervise huvides väga oluline. Nüüd on selgeks tehtud, et koroonapandeemia on mõjutanud negatiivselt ka inimeste und.

Ühes 2020. aastal tehtud uuringus hinnati 5525 inimese une omadusi. Tulemustest selgus, et unehäirete all kannatab lausa 50,5 protsenti vastanutest. Samuti teatati muutustest unenägudes ning sagenes õudusunenägude nägemine. 

Koroonapandeemia on tekitanud palju stressi ja küsimusi. Kuidas tagada enda ja lähedaste turvalisus? Kuidas säilitada töökoht? Kas reisida on ohutu või mitte? Küsimustele mõtlemine ja nende lahendamine häiris ka tavapärast ööund, uinumise kiirust ja unenägusid. 

Olukorras, kus distantseerumine on olnud kohustuslik, on mõned inimesed teatanud unenägudest, kus nad tunnevad ebamugavust, sest on suure rahvahulga sees. Pandeemiaga seotud unenäod on pigem negatiivsed. 

Kui tunnete, et koroonastress järgneb teile ka unenägudes, siis tasub proovida erinevaid stressi leevendamise meetmeid nagu näiteks treeningrutiini loomine, jooga, mediteerimine, soe vann enne magama minemist, jalutuskäik, raamatu lugemine, rahustava muusika kuulamine ja aroomiteraapia. Stressitaset tõstab pidev sotsiaalmeedia jälgimine, seetõttu võiks selle asemel midagi lõõgastavat teha. 

Magamamineku rutiini väljatöötamine võib aidata koroonastressiga toime tulla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles