Magneesiumirikas toitumine võib aidata edendada aju tervist, mis omakorda võib vähendada kognitiivse languse ja dementsuse riski, eriti naistel.
Selle mineraalaine võtmine võib vähendada dementsuse tekkeriski
Teadlased on tuvastanud seose aju funktsiooni ja teatud toiduainete tarbimise vahel. Näiteks viimane uuring näitas, et D-vitamiini toidulisandid võivad samuti vähendada dementsuse riski. Dementsus on haigusseisund, mis mõjutab 55 miljonit inimest maailmas, kirjutab Medical Daily.
«Kuna dementsuse vastu puudub ravi ja farmakoloogiline areng pole viimase 30 aasta jooksul suutnud ravimit välja töötada, on probleemi lahendamiseks pakutud tõhusa lähenemisviisina just haiguse ennetamist,» ütles uuringu juhtiv autor Khawlah Alateeq.
Uuringus hinnati magneesiumi mõju aju tervisele, analüüsides rohkem kui 6000 kognitiivselt terve inimese andmeid Ühendkuningriigi biopangast. Uuritavate vanus jäi 40 ja 73 vahele.
Magneesium on vajalik mineraal, mis vastutab paljude keemiliste reaktsioonide eest inimese kehas. Mõned toitaineterikkad toidud, nagu pähklid, seemned, kaunviljad ja teatud köögiviljad sisaldavad rohkem magneesiumit.
Teadlased võrdlesid aju vanust inimestel, kes võtsid 550 milligrammi magneesiumit päevas ja neil, kes võtsid 350 milligrammi päevas, mis on normaalne magneesiumi tarbimise kogus. Leiti, et osalejatel, kes võtsid suuremat doosi magneesiumit, oli aju vanus üks aasta noorem selleks ajaks, kui nad said 55.
«Meie uuring näitas, et 41-protsendiline magneesiumi tarbimise suurendamine võib pidurdada vanusega tekkivat ajukahanemist, mis omakorda on seotud parema kognitiivse funktsiooni ja väiksema dementsuse riskiga hilisemas eas,» sõnas Alateeq.
Magneesiumi kasulikkus oli naistel suurem kui meestel, eriti menopausijärgses vanuserühmas. Mõju põhjustas magneesiumi põletikuvastane toime, näitas uuring.
Uus uuring avaldati ajakirjas European Journal of Nutrition.