BLOGI JA GALERII Riigikogu võttis koroonakriisi lisaeelarve vastu

Copy

Tänasel riigikogu istungil on kolmandal lugemisel valitsuse algatatud riigi 2020. aasta lisaeelarve seaduse eelnõu ja sellega seotud teiste seaduste muutmise eelnõu. Õhtul võeti see vastu 55 saadiku poolthäälega ja 10 saadikut oli vastu.

Reformierakond küll ideeliselt ei toetanud lisaeelarvet, kuid nad ütlesid, et hääletavad selle poolt. «Kokkuvõtvalt on koalitsiooni taktika olnud jõuga oma poliitika läbi surumine, mõistlike ettepanekute kõrvale jätmine ja laiapindsest koostööst loobumine. Seetõttu ei toeta Reformierakond võta või jäta lisaeelarvet, mis tuleb hääletusele Brežnevi pakikesena, kuid me ei hääleta sellele ka vastu,» selgitas erakonna esimees Kaja Kallas. 

SDE ei hääletanud lisaeelarve poolt. «Kriisid võivad liita ja lõhestada ühiskondi. Iseäranis kriisis on vaja märgata, hoolida, aidata nõrgemaid ja teha koostööd. Kahjuks ei ole Keskerakond, Isamaa ja EKRE siiani oma tegudega kinnitanud peaministri sõnu meie ühiskonnast. Ja nii on valitsuse lisaeelarve kokku võetav kahe sõnapaariga - liiga vähe ja liiga hilja,» selgitas sotside esimees Indrek Saar. 

Mis on vastuvõetud kobareelnõus sees? Loe aga siit: «Kriisieelarve raiutakse seadusse».

Lisaeelarves nähakse ette koroonaviiruse levikuga seotud majanduslike meetmete elluviimiseks vajalik eelarve. Meetmete eesmärgiks on leevendada kahjusid, stimuleerida majandust ning kiirendada kriisist välja tulemist.

Eelnõu järgi kujuneb valitsussektori nominaalseks eelarve puudujäägiks tänavu koos valitsuse majanduse toetusmeetmetega -2,62 miljardit eurot. Meetmete mõju valitsussektori nominaalsele eelarvepositsioonile on 1,15 miljardit eurot. Riigieelarve tulusid vähendab lisaeelarve 1,63 miljardi võrra tänavuse eelarvega kõrvutades. Lisaeelarve meetmete mõju kehtiva riigieelarve kuludele on kokku 513 miljonit. Sellele lisandub reservide kasutusele võtmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles