Millal hakata taas sportima pärast Covid-19 infektsiooni põdemist?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Covid-19 nakkus võib muuta mitmeid füüsilisi funktsioone. Paljude jaoks on tuttav väsimus või kiirenenud pulss ka rahuliku tempoga kõnidedes. Med24 pani kirja täpsemad soovitusi, mida järgida. 

Praeguseks on teada Covid-19 mitmekülgne mõju meie organismile, mistõttu on üha enam küsimusi viiruse põdemise järel treeningutega alustamise või taasalustamise kohta. Spordiarst Pii Metsavase sõnul sõltub treenimise alustamine ka sellest, kas viirust ollakse põetud rakse- või kergekujuliselt. 

Praegu väga aktuaalse ülemaailmse Covid-19 pandeemia ajal on palju harrastussportlasi, kes kodukontorites töötamise kõrvalt alustavad/taasalustavad treeningutega, et tuua igapäeva ellu vaheldust. Samuti on palju neid, kes viirusinfektsiooni põdemise järel tunnetavad vajadust enda füüsilise võimekuse parandamise järele.

Praeguseks on teada Covid-19 mitmekülgne mõju meie organismile, mistõttu on üha enam küsimusi viiruse põdemise järel treeningutega alustamise/taasalustamise kohta.

Covid-19 infektsiooni pikaajalised mõjud on praegu siiski veel täpselt teadmata, kuid on kirjeldatud nii südamelihasekahjustust, kopsukahjustust kui ka pikaajalist kurnatussündroomi viiruse põdemise järel.

Ükskõik kui kergelt või raskelt on patsient viirusinfektsiooni põdenud, enne treeningutega taasalustamist on vaja anda organismile aega taastumiseks. Sportimisega alustamisele peab kindlasti eelnema umbes seitsmepäevane periood ilma igasuguste sümptomiteta ning inimene peab hakkama saama enda igapäeva toimingutega ja suutma läbida kergema jalutuskäigu ilma hingeldamise ning väsimusmärkideta.

Kergekujuliselt või asümptomaatiliselt põdenud patsiendid, kellel on kardiovaskulaarseid riskitegureid (näiteks diabeet, hüpertensioon jms), võiksid puhkust pikendada veel 10–14 päeva jagu, seejärel läbida arstliku läbivaatuse ning ka täiendavalt puhkeoleku EKG, vajadusel vereanalüüsid ja põhjalikuma südametervisekontrolli.

Raskekujuliselt viirusinfektsiooni põdenud patsiendid, kes on vajanud hospitaliseerimist, või ka väga suurte treeningumahtudega/võistlevad sportlased vajavad kindlasti täiendavat põhjalikku tervisekontrolli ja individuaalset lähenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles