Uneekspert selgitab, mida teeb koroonaviirus unerütmiga

PM Tervis
Copy
Koroona võib tekitada unetust.
Koroona võib tekitada unetust. Foto: Shutterstock

Koroonapandeemiast on möödunud kolm aastat ja meditsiin õpib haiguse kohta uusi asju tänaseni. On leitud, et koroona võib põhjustada unehäireid, sealhulgas unetust ehk insomniat. 

Umbes 80 protsendil inimestest, kellel on Covid-19 suhtes kerge reaktsioon, kaovad sümptomid umbes kahe nädalaga. Teised, kellel on tõsisemad juhtumid, vajavad taastumiseks kolm kuni kuus nädalat.

Praegu keskendub üks oluline uurimisvaldkond kolmandale rühmale ehk inimestele, kes kogevad uusi sümptomeid või kellel kestavad sümptomeid kauem kui kolm kuni neli nädalat pärast nakatumist. Selle rühma inimestel võib taastumiseks kuluda mitu kuud ja isegi siis võivad ilmneda mõned uued sümptomid. 

«Unehäired on koroonapatsientide seas üks kõige levinumaid sümptomeid,» rääkis uneekspert Cinthya Pena Orbea, MD. «Neil esineb unetus, väsimus, ajuudu (brain fog) ja mõned tsirkadiaanrütmi häired.»

Koroona põhjustatud unetus on sageli tingitud pandeemiaga seotud stressist, ärevusest depressioonist ja muudest vaimse tervise seisunditest. 

Praegu on tuvastatud enam kui 50 koroonahaiguse pikaajalist mõju. Mõned uuringud näitavad, et neuropsühhiaatrilised sümptomid, nagu posttraumaatiline stressihäire, ärevus ja unetus, võivad aja jooksul süveneda. Dr Pena Orbea sõnul on inimestel, kellel on enne koroonasse nakatumist esinenud vaimse tervise häireid, suurem risk ärevuse ja depressiooni tekkeks. Viimane põhjustab samuti unehäireid. 

Kuigi üldine väsimus on tavaline koroona sümptom, siis võib unetus tekkida juba paar nädalat pärast nakatumist. Praegu on vähe andmeid selle kohta, kui kaua võib koroonast põhjustatud unetus kesta, kirjutab Cleveland Clinic

Kõige sagedamini on dr Pena Orbea näinud koroonapatsientidel tsirkadiaanrütmi häired. Sellisel juhul on inimestel hilinenud unetsükkel, kus nad jäävad magama palju hiljem kui tavaliselt või ärkavad liiga vara hommikul. See hilinenud tsükkel mõjutab ka järgmist päeva, põhjustades uimasust ja kroonilist väsimust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles