VIDEO JA BLOGI Lähiajal saavad vaktsiini ka riigikogulased ja valitsusliikmed (20)

Copy
Terviseameti peadirektor Üllar Lanno, Tervise- ja tööminister Tanel Kiik
Terviseameti peadirektor Üllar Lanno, Tervise- ja tööminister Tanel Kiik Foto: Remo Tõnismäe

Terviseameti reedesel pressikonverentsil võtsid sõna terviseameti peadirektor Üllar Lanno, tervise- ja tööminister Tanel Kiik, perearst ja immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige dr Marje Oona ja töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel.

Terviseameti pressikonverentsil rääkis tervise- ja tööminister Tanel Kiik, et neljapäevasel valitsuskabineti nõupidamisel toetati ettepanekut alustada niinimetatud strateegilise eesliini vaktsineerimisega.

AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerimist võimaldatakse riigikogu ja valitsuse liikmetele, riigisekretärile, õiguskantslerile, riigikontrolörile, riigikohtu esimehele ning Eesti panga presidendile, teatas Stenbocki maja.

Kuigi täpsed kellaajad ja kuupäevad veel paigas pole, kommenteeris tervise- ja tööminister Tanel Kiik pressikonverentsil, et ilmselt saab ta vaktsiini märtsikuu jooksul. «Nii nagu oleme laiemalt eesliinitöötajate vaktsineerimisega edasi liikumas, on mõistlik jõuda ka niiöelda strateegilise eesliinini,» selgitas ta. «Minu vaktsineerimise kuupäeva, kellaaega paigas veel pole,» ütles Kiik.

Samuti rääkis perearst ja immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige Marje Oona, et ekspertkomisjoni otsusel pikendatakse nii Pfizeri kui ka AstraZeneca vaktsiinide manustamise intervalli. «Teadsime, et AstraZeneca on tõhus haiguse ärahoidmisel, aga neljanädalase intervalli juures võib jääda 60 protsendi juurde. Täiendavate andmete lisandumisel on selge, et vaktsiini tõhusus sõltub dooside manustamise intervallidest,» selgitas ta. AstraZeneca vaktsiini manustamise intervall pikendatakse 12 nädalani ning Pfizer/BioNTech vaktsiini puhul maksimaalse intervalli ehk kuue nädalani. 

Samuti selgitas Oona, et koroonaviiruse läbi põdenud inimesed ei vaja praeguse andmete kohaselt mitte enam kaht vaktsiinidoosi, vaid nende puhul piisab kuni kuue kuu vältel ühest vaktsiinidoosist.

Tänase seisuga on vaktsiini saanud 122 087 eestimaalast, neist 50 691 on saanud mõlemad vaktsiinidoosid. 

Tagasi üles