Kolesteroolialandaja võib tõsta diabeediriski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolesterooli alandavad statiinid võivad põhjustada kaalutõusu, kõrgenenud veresuhkru taset ning suurendada ka teise tüübi diabeedi riski, ütlevad teadlased. 

Värskeima selleteemalise uuringu viisid läbi Londoni ülikooli kolledži ja Glasgow ülikooli teadlased ja see avaldati ajakirjas The Lancet. Uuring vaatles 223 463 inimese geneetilisi andmeid ning lisaks 129 170 inimese andmeid, kes olid osa võtnud kliinilistest uuringutest, milles testiti statiinide mõju südamehaigustele ja ajurabandusele, kirjutab WebMD.

Uuring näitas, et inimesi, kes olid saanud statiine, ohustas platseebot võtnutega võrreldes 12 protsenti suurem teise tüübi diabeeti haigestumise risk 4 aasta jooksul, samuti võtsid nad keskmiselt 0,3 kg kaalus juurde. 

Uuringu kaasautor dr. David Preiss Glasgow südame-veresoonkonna ja meditsiiniteaduste instituudist ütles, et kaalutõus on diabeedi riskifaktor, mis võib aidata selgitada statiine võtnud inimeste suurenenud diabeediriski. 

Jeremy Pearson Briti südameühingust märkis aga, et statiinid pakuvad märkimisväärset kaitset südame-veresoonkonna haiguste eest ning ehkki uuring näitas seost kolesterooli alandamise ning väikese kaalutõusu ja veresuhkru tõusu vahel, on võimalik seda kerget diabeediriski suurenemist elustiilimuutuste abil vähenedada. 

Tema sõnul kaaluvad statiinide eelised kindlasti üles väikese mõju diabeediriskile. Samas viitavad uuringutulemused sellele, et kehakaalu kontrolli all hoidmine on ravimi võtmise ajal väga oluline. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles