Kookosvesi kui «imejook»?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kookosvett joovad nii spordi-, moe- kui ka tervisesõbrad.
Kookosvett joovad nii spordi-, moe- kui ka tervisesõbrad. Foto: Panther Media/Scanpix

Eksperdid soovitavad tervislike eluviiside armastajatel populaarse poolläbipaistva kookosvee asemel juua tavalist vett ja süüa puuvilju.

«Ma kulutaks raha pigem tervislikule toidule, mitte nii kallile, propageeritud joogile,» ütles dietoloog ja sporditoitumisele spetsialiseerunud nõustaja Nancy Clark. «Kookosevesi on hea kaaliumiallikas, kuid samamoodi leidub kaaliumit ka banaanides ja kartulites,» ütles Clark TIME'ile.

Veetootjad väidavad, et pudel kookosvett sisaldab sama palju kaaliumit kui üks banaan. Pudelitäies magustamata kookosvees on sama palju suhkrut kui banaanis, kuid kookosvees ei leidu nii palju kiudaineid nagu puuviljas.

2011. aastal koostas sõltumatu tervisetoodete testimise firma consumerlab.comi president Tod Cooperman kookosvee kohta uurimuse. Enamik testitud toodetest ei sisaldanud nii palju mineraale, kui pakendil lubati: vähem oli naatriumit ja magneesiumit, mis on kaks põhilist kookosvees sisalduvat elektrolüüti. «Kuigi kookosvett võib juua, see ei tee inimesele halba, on seda liialt propageeritud,» rääkis Cooperman. «Kookosvesi sobib janu kustutamiseks, aga pärast pikemat füüsilist treeningut tuleks juua midagi, mis sisaldab kookosveest enam naatriumit,» rääkis ta.

Uuringust saadud tulemuste põhjal esitati kookosvett müüvale firmale Vita Coco 2012. aastal kollektiivne hagi, sest pudelitel olid eksitavad väited. Olukorra lahendamine läks ettevõttele maksma kümme miljonit dollarit.  

Vaatamata sellele juhtumile ei ole kookosvee kui «imejoogi» kuvand murenenud. Kookosvesi on küll tervislikum kui nn tavaline neoonvärvi spordijook ning sisaldab rohkem kaaliumit, kuid seda ei soovitata näiteks kaalujälgijatele, sest seal võib leiduda rohkem kaloreid kui maitsevees.

Nii Columbia ülikooli neeruhaiguste arst Maya Rao kui ka dietoloog ja toitumisspetsialist Jennifer Koslo soovitavad kookosvee asemel tarbida tavalist joogivett.  

Samas ütles dietoloog ja toitumisspetsialist Kristin Kirkpatrick, et kookosvesi sobib hästi inimesele, kes tahaksid peale tavalise vee ka midagi muud juua. Kookosvesi on tema sõnul tervislikum kui näiteks suhkrurikkad spordijoogid. «Kookosvesi on kasulik inimestele, kes ei söö piisavalt puu- ja juurvilju,» lisas ta.

Tänavu väljaandes Stroke avaldatud uuringust selgus, et kaalium võib aidata ära hoida insulti ja naiste varajases eas suremist. Vähenenud kaaliumitaset seostatakse ka kõrge vererõhuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles