Miks on lastehaiglas lapsega viibimine nii kallis?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Tartu ülikooli kliinikumi lastekliinikus tuleb üle 10-aastase lapse vanemal lapsega koos haiglasse jäämise eest maksta 6,33 eurot, mille eest ta saab ka süüa, siis Tallinna lastehaiglas lisandub 2,5-eurosele voodipäevatasule 35 eurot.

Venekeelne nädalaleht Den za Dnjom kirjutas, et koos 12-aastase lapsega lastehaiglasse jäämine võib vanemale päris kalliks maksma minna – 75 eurot on summa, mis taheti sisse kasseerida Ida-Virumaalt Tallinna tulnud paljulapselise pere ema käest. Naisele, kes tuli operatsioonipäeva eelsel õhtul lapsega haiglasse, öeldi, et kuna tema poeg on üle 10-aastane, tuleb tal haigla reeglite järgi enda eest maksta 35 eurot päeva kohta pluss voodikoha maksumus.

Samas saab näiteks Tartu ülikooli kliinikumis üle 10-aastase lapse vanem, kes on haiglas kaasas lapse hooldajana, hakkama 3,32 euroga ilma söögita või 6,33 euroga koos söögiga.

Miks tuleb Tallinna lastehaiglas maksta lisaks voodipäevatasule veel 35 eurot?  Haigla kommunikatsioonijuht Tiina Eier märkis, et 35 eurot on tasu põetamise ja hooldamise eest, mis asub ka tasuliste teenuste hinnakirjas voodipäevatasust eraldi.

«35 eurot maksab lapsevanem või hooldaja lastehaigla tasuliste teenuste hinnakirjast (kinnitatud juhatuse otsusega 15.09.2014) tulenevalt kahel juhul: siis, kui ta soovib viibida enam kui 10-aastase lapsega statsionaaris või kui tal (vanemal) ei ole haigekassa kindlustust, seda sõltumata lapse vanusest.

Tasuliste teenuste hinnakirjas on see ära toodud alapeatüki «Tasulised teenused päevaravis ja statsionaaris» viimasel real nimega: «põetamine, hooldamine». Nimetatud hind on nii-öelda majutusteenus ja sisaldab hüvesid, nagu soe ruum, voodipesu, toitlustamine kolm korda päevas ning pesemisvõimalused,» selgitas Eier.

Voodipäevatasu hooldajale, mille suurus on 2,50 päevas ja mida võetakse maksimaalselt kümne päeva eest, on Eieri sõnul ravikindlustusseaduse paragrahvist 71 tulenev patsienditasu, mida ei rakendata lastele, küll aga hooldajale, sõltumata sellest, kas haigekassa maksab tema eest hoolduspäevatasu või mitte. «Nimetame seda omavastutuseks.»

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Aleksandra Solntseva ütles Den za Dnjomile, et haigekassa katab tervishoiuteenuste loetelu alusel vanema haiglas viibimise kulud kuni 10-aastase lapse puhul (mõnel juhul ka kuni 15. eluaastani) 22,24 euro ulatuses päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles