Milliseid haigusi saavad inimesed oma koduloomadelt?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiisu.
Kiisu. Foto: SCANPIX

Eesti Maaülikool, Tartu Ülikool ja Tervise arengu instituut alustasid uuringut, mille eesmärgiks on välja selgitada, kui palju kandub loomadelt inimestele haigusi ja parasiite ning millised riskid nendega kaasnevad.

Näiteks toksoplasmat, mis levib inimestele kassidelt, kannab umbes 50 protsenti Eesti täiskasvanutest ning veterinaarepidemioloogia professori Arvo Viltropi sõnul on selle parasiidi levimus Eestis võrreldes naabermaadega kaks korda kõrgem, kirjutab ERRi teadusportaal.

Toksoplasmoos on parasitaarne haigus, mis võib põhjustada rasedatel nurisünnitusi ja enneaegset sünnitust.

«Taanlaste uuring näitas, et toksoplasma võib mõjutada ka inimeste suitsidaalset käitumist: enesevigastuslik käitumine on nakatunute hulgas suurem kui mittenakatunute hulgas,» selgitas Viltrop.

Lisaks toksoplasmale uuritakse kõnealuse projekti raames näiteks ka Q-palaviku, leptospiroosi ja E-hepatiidi levikut loomadelt inimestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles