Kas geenid määravad täielikult sinu kehakaalu?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sinu vanemad on ülekaalulised, on nende kehakuju ja -kaaluga seotud geenid ilmselt viimane asi, mida sa endale soovid. Kui suur osa on siin tegelikult geneetikal ning mida saad selle vastu teha? 

Geenide mõju kehakaalule on kuum teema, mis tekitab palju vastakaid arvamusi. Kindel on see, et teatud määral mängivad geenid inimese kehakaalus kindlasti rolli. Näiteks identsetel kaksikutel, kellel on 100 protsendi ulatuses samad geenid, on suurema tõenäosusega sama kehamassiindeks kui kahemunakaksikutel, kes jagavad samu geene vaid umbes 50 protsendi ulatuses, kirjutab Womenshealthmag.com.

Duke’i ülikooli sotsiaalteaduste uurimisinstituudi dotsent Dan Belsky märkis, et uuringute järgi tuleneb üle poole rahvastiku kehamassiindeksi erinevustest individuaalsetest geneetilistest erinevustest. 

Ent DNA ei tähenda kivisse raiutud saatust. Belsky tõi välja, et kuigi rasvunud inimeste osakaal on märkimisväärselt tõusnud (11,6 protsendilt 1990. aastal 29,4 protsendini 2014. aastal), ei ole genoomid samal ajal muutunud. See tähendab, et muutus on tingitud välistest teguritest, mitte DNAst. 

Ajakirjas PLOS Medicine avaldatud uuringust selgus, et eelsoodumust rasvumisele saab treenimise abil tervelt 40 protsendi võrra vähendada. 

Ning kui sul on raskusi kaalust allavõtmisega ja sa kipud selles süüdistama oma geene, siis spetsialistid soovitavad oma treeningkava kriitilise pilguga üle vaadata – sageli hindavad inimesed oma füüsilist aktiivsust kõvasti üle. 

Ole enda vastu aus – kas sa teed trenni vähemalt 150 kuni 300 minutit nädalas? Oluline on ka see, et kui teha pidevalt sama trenni ja anda kehale samasugune koormus, harjub ta sellega ära ning soovitud mõju ainevahetusele enam ei teki. See tähendab, et treeningutesse tuleb tuua vaheldust ja suurendada ka koormust. 

Meeles tasub pidada sedagi, et suurem lihasmass kulutab rohkem energiat, nii et ära kindlasti unusta jõutreeningut! 

Ning ära loomulikult unusta tervislikku toitumist. Esimese asjana soovitavad asjatundjad vähendada suhkrutarbimist, mida on muide seostatud paljude pärilike rasvumisega seotud haigustega. Ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uuringu järgi suurendab näiteks suhkruga magustatud jookide tarbimine seost geenide ja kõrge kehamassiindeksi vahel ning tõstab rasvumise riski. 

Kokkuvõttes tasub meeles pidada, et sinu geenid ei määra 100 protsenti seda, milline on sinu keha. Jah, sinu geenid võivad tähendada laiemat konti või siis seda, et pead vormis püsimiseks teistest enam vaeva nägema, kuid treeningu ja toitumise abil saad siiski väga palju ise muuta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles