Uus dieedipill paneb keha rasva põletama

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalulangetamine võib tulla kasuks, aga seda tasuks teha vastutustundlikult.
Kaalulangetamine võib tulla kasuks, aga seda tasuks teha vastutustundlikult. Foto: SCANPIX

USA teadlaste sõnul võib uuest dieedipillist olla abi neil, kes ei suuda tervislikult toitudes ja regulaarselt treenides ikkagi kaalust alla võtta – nimelt paneb see keha kavala triki abil rasva põletama ning on seejuures potentsiaalselt efektiivsem ja ohutum kui teised kasutusel olevad variandid. 

Salk instituudi geenilabori juht Ronald Evens ütles Medical News Today’le, et feksaramiini nimeline dieedipill käitub nagu kujuteldav toit.

Nimelt saadab ta ajju samasuguse signaali nagu siis, kui inimene sööb palju ja keha on seetõttu sunnitud energia talletamiseks ruumi tegema. Kuid tegelikult ei kaasne selle pilliga ei kaloreid ega muutusi söögiisus. 

Kui pilli testiti rasvunud hiirte peal, selgus, et feksaramiin toob kaasa rasvamassi vähenemise, aitab ennetada kaalutõusu, hoida kontrolli all vererõhku ning alandada kolesteeroli- ja põletikutaset. 

Feksaramiini sihtmärgiks on FXR-retseptor – toidu seedimises, rasva ja suhkru ladestamises ning sapi eritamises osalev valk. 

Teadlased selgitasid, et kui me hakkame sööma, siis FXR aktiveerub. Varasemad Evansi  meeskonna uuringud on näidanud, et FXR mõjutab muu hulgas ka vere suhkrutaset ja käivitab rasvapõletusprotsessi. 

Mõned olemasolevad dieedipillid aktiveerivad terve rea FXRi kontrollitavaid radu, mis seotud nii soolestiku, maksa, neerude kui ka neerupealistega. Feksaramiin seevastu aktiveerib vaid soolestikuga seotud raja. 

Suu kaudu manustades imendub ravim vaid soolestikku ega sisene vereringesse, mis tähendab, et suure tõenäosusega ei põhjusta ta kõrvaltoimeid, mida seostatakse teiste kasutusel olevate dieedipillidega – kõrget vererõhku, unetust või segi südamehaigusi. 

Ravimi toimimine otse läbi seedetrakti tähendab teadlaste sõnul ka suuremat efektiivsust. 

Et testida feksaramiini tööd, andsid teadlased rasvunud hiirtele viie nädala jooksul iga päev ühe annuse ravimit ja võrdlesid tulemusi nende hiirtega, kellele seda ei antud. 

Feksaramiini saanud hiired ei võtnud enam rohkem kaalus juurde ning neil vähenes rasvamass, alanes vere suhkru- ja kolesteroolitase. Lisaks tõusis ravi saanud hiirte kehatemperatuur, mis näitab kiirenenud ainevahetust, ning mõnede katsealuste näriliste valge rasva ladestused muundusid tervislikumaks, energiat kulutavaks rasvaks. 

Samuti täheldasid teadlased muutusi ravi saanud hiirte soolebakterite koosluses. 

Nüüd plaanivad nad kliinilist uuringut, et hinnata feksaramiini efektiivsust inimeste puhul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles