PERHi tulud ületasid esmakordselt 150 miljoni euro piiri

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik.
Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik. Foto: Liis Treimann / Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) juhatuse esimees Tõnis Allik kirjutab haigla blogis, et haigla tulud ületasid mullu esmakordselt 150 miljoni euro piiri.

«Arvestamata eurotoetusi oli kasv põhitegevuse tulude osas pea 11 protsenti, sealhulgas näiteks oluliselt laienenud kiirabi valdkonnas ja välisriikidest saabunud patsientide osas oli see koguni üle 40 protsendi.»

2014. aastal sai haiglast abi 141 271 patsienti, mis on 422 inimese ehk ca 0,3 protsendi võrra enam kui 2013. aastal. «See tõus on tulnud erakorraliste haigete pöördumiste ja hospitaliseerimiste ligi neljaprotsendilisest kasvust, mis jätkab 2013. aastast varasemate aastate trendi. Plaaniliste ambulatoorsete haigete ja ravijuhtude arv paraku vähenes ning esimesel poolaastal oli meil ka mitmel erialal ambulatoorse ravilepingu ravijuhtude mahu täitmisega raskusi.

Ravilepingu statsionaari osa sai aga peamiselt erakorralise mahu kasvu tõttu traditsiooniliselt ületatud. Kokkuvõttes võib öelda, et saime hakkama, kuid paraku peame endiselt tõdema, et meie võimekus on suurem kui riigi rahakott kannatab ja paljudel haigetel tuleb ravi pikalt oodata,» selgitas Allik.

Haigla juht tõdes, et 2015. aasta tuleb eelmisest keerukam. «Eriarstiabi eelarve viieprotsendiline kasv võrreldes 2014. aasta eelarvega (lepingute mahuga) on mahu kasvult selgelt tagasihoidlik katmaks haiglate ootusi ja lootusi palgatõusuks vajalikule rahale. 2015. aasta lepingupakkumised on alla ootuste kõikidele haiglatele ja sisemised eelarveprotsessid tulevad pingelised. Meie haigla ei ole siin erand, eelarve planeerimine tuleb raske ja valikute tegemine ning kontrolli osatähtsus juhtimises peab suurenema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles