Hambaarstid soovivad teiste arstidega võrdset retseptiväljastusõigust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hambaarstide liit ei ole rahul olukorraga, kus vaatamata arstiteaduskonnas õppimisele ei saa hambaarstid pärast ülikooli lõpetamist teiste arstidega võrdväärset retseptiväljastusõigust.

«Hambaarstide retseptiõiguse piiramine ettekäändel, et hambaarst ravib pelgalt hambaid, ei ole tõsiseltvõetav,» vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee hambaarstide liidu juhatuse liikme dr Taavo Seedre teadet sotsiaalministeeriumile.

«Ka dermatoloog ei ravi loodetavasti kellegi hüpertooniatõbe, kuid ometi on tal õigus retsepti nimetatud haiguse ravimile välja kirjutada.»

Ta selgitas, et hambaarsti kompetentsi kuuluvad lisaks hammastele ka suu limaskesta, alalõua liigeste ning hambaid ümbritseva luukoe patoloogiate ravi. Samuti peab hambaarst toime tulema patsientide võimalike psüühiliste probleemidega.

«Täna oleme olukorras, kus hambaarstiteaduse eriala õppekavas käsitletud haiguste ravimiseks vajalikke ravimeid ei tohi hambaarst välja kirjutada. Ravimite tellimine apteegist vastuvõtu tarbeks ei lahenda probleemi, sest hambaarstil puudub õigus neid edasi müüa,» märkis ta.

Hambaarsti degradeerimine pelgalt käsitööliseks on Seedre hinnangul hambaarstiteaduse eriala alahindamine. «Kartus, et hambaarstid hakkaksid nende kompetentsi mittekuuluvaid haigusi ravima, ei ole tõsiseltvõetav. Kardioloog ei ravi näiteks suuõõne haigust, kuigi õigus tal selleks on?»

Eesti Hambaarstide Liit teeb sotsiaalministrile ettepaneku taastada hambaarstidele arstidega võrdses ulatuses retseptiväljastusõigus.

Liidu juht Marek Vink on varem Meditsiiniuudistes öelnud, et hambaarstid sooviksid näiteks välja kirjutada ka rahusteid raske hambaarstikartuse leevendamiseks ja kortikosteroide põsekoopa limaskesta protseduuride järel, kuid praegu ei saa nad seda teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles