Teadustöö: kange kanep viib vaimuhaiguste tekkeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti inimesed suitsetavad aasta-aastalt aina vähem,
Eesti inimesed suitsetavad aasta-aastalt aina vähem, Foto: Toomas Huik / Postimees

Teadusajakirjas Lancet Psychiatry avaldatud uuring seob kõrge kangusastmega marihuaana vaimsete häirete tekkimisega.

Psühholoogia ja neuroloogia õpingutele suunatud Londoni Kings College’i psühhiaatria instituudi autorid analüüsisid ligi 800 inimest vanusevahemikus 18-65.

Uuringu alguses 410 neist väitsid, et sattusid psühhoosi ning 370 tervet patsienti kasutati kontrollrühmana. Pärast marihuaana kasutajate ja mittesuitsetajate võrdlemist leidsid teadlased, et mida kangemat marihuaanat suitsetada, seda suurem on tõenäosus psühhoosi tekkeks. Neil, kes igapäevaselt kanget kanepit tarvitasid, oli kuni viis korda suurem risk psühhoosi tekkeks.

«Skeptikud ikka väidavad, et see ei ole oluline komponent skisofreenialaadse psühhoosi tekkel. Meie teadustöö siiski kinnitab seda, et kuni neljandikku psühhoosijuhtudest saaksime ennetada, kui ei oleks kange kanepi suitsetajaid,» märkis vanemteadur Sir Robin Murray.

Kangeks kanepiks pidasid teadurid marihuaanat, mille sisaldusest moodustas rohkem kui 15 protsenti THC (tetrahydrocannabinol – toim).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles