Halvatud poiss saab hädavajalikuks raviks ligi 2000 eurot

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uutes tervisekeskustes hakkavad tööle ka füsioterapeudid.
Uutes tervisekeskustes hakkavad tööle ka füsioterapeudid. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond toetab sünnitrauma tagajärjel jäsemeist halvatud ning psühhomotoorse arengu mahajäämusega 8-aastase poisi füsioteraapiat, mida ta vajab haigekassa kompenseeritavast mahust rohkem.

Kardol on sünnitraumast põhjustatud ajukahjustuse tõttu kõikide jäsemete täielik või osaline halvatus ning ta vajab ööpäevaringset hooldust, järelvalvet ja toitmist, kuna on sunnitud veetma oma päevad suuremalt jaolt voodis lamades, vahendab lastefond. Poiss on võimeline mingil määral liigutama vaid oma jalgu, suutes selili asendis jaladega siputades veidi liikuda.

«Kontraktuuride – liigeseid ümbritsevate kudede kootumine ja lühenemine, mis väljendub vastavate liigeste liikumisvõime vähenemises või väärasendis jäigastumises – ärahoidmiseks ja spastilisuse vähendamiseks vajab Kardo järjepidevat füsioteraapiat ja asendiravi,» selgitas kliinikumi laste ja noorukite allergiahaiguste keskuse arst doktor Tiina Lind lapse olukorda.

Haigekassa rahastus võimaldab Kardol saada aasta jooksul 20 tasuta füsioteraapiaseanssi, kuid poisi ema sõnul vajaks ta ravi ideaalis igapäevaselt, kuid vähemalt kaks korda nädalas. Poiss on saanud ka seni regulaarselt taastusravi ning viibinud Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses.

«Viimased neli aastat oleme käinud füsioteraapias OÜ FysioTheras Iti Müürsepa juures, kus talle väga meeldib ning sobib,» rääkis poisi ema. Kuna perel ei ole jaksu selle eest täiesti üksinda tasuda, otsustas lastefond Kardot ja tema peret abistada.

Fond kompenseerib esialgu kuue kuu jooksul poisi füsioteraapia kulud kokku 1782 euro ulatuses, mis võimaldab talle ühes kuus üheksa füsioteraapiaseanssi lisaks haigekassa poolt kompenseeritavale.

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles